Bokovka

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

Co začalo jako amatérská vášeň, pokračuje coby profesionální byznys

Sběratel moderního umění Jan Bejšovec, malíř Stanislav Diviš, režiséři Jan Hřebejk a David Ondříček, fotograf Tono Stano a grafik Aleš Najbrt. To jsou jména původních „bokovkářů“, tedy těch, kteří kdysi v Pštrossově ulici otevřeli legendární vinotéku Bokovka. Jméno je inspirované stejnojmenným americkým filmem nejen o víně (anglicky Side ways) a naznačuje, že šlo spíš o amatérskou vášeň než profesionální byznys; všechny původní zakladatele a majitele Bokovky totiž živí jiné profese, vinotéku si otevřeli jaksi bokem.

Z lásky k vínu, řečeno lyricky.

Pravda, ekonomicky to nebyl právě modelový byznys. V roce 2014 proto původní Bokovka zavřela, aby znovu otevřela v roce 2015. To už ale s úspěšným restauratérem Tomášem Karpíškem coby dalším společníkem a rovněž jako profesionální byznys, kde víno musí vydělávat peníze.

„Oprýskaný dvorek se skvělými víny,“ říká si sama Bokovka. Každý, kdo zná Karpíškův podnik, v tom samozřejmě cítí i jeho marketingového génia: nová Bokovka sice skutečně vypadá jako oprýskaný dvorek, najdete tu ale i drahá vína. A také prodávaná s profesionálními maržemi. Ostatně pro Karpíška není jídlo ani víno hobby.

To jistě není vůbec nic špatného, naopak. Dobrou vinotéku dělá dobrý výběr vín a ta v Bokovce určitě najdete. Důraz je tu kladen na tuzemská vína, a to včetně těch módních nebo raritnějších, vedle nich ale máte i slušnou selekci těch světových. A třeba sortiment německých ryzlinků z Falce nebo Mosely tady určitě patří k těm nejlepším. Pokud jde o výběr rozlévaných vín, obejdou se v Bokovce bez dusíkových systémů; po skleničce rozlévají dobrou třicítku vín, byť mezi nimi chybí něco většího.

To najdete spíš mezi lahvemi, které si ovšem můžete nechat otevřít. Když jsem po pár skleničkách červeného pořád nemohl objevit svou chuť a požádal o sklenku Barola 2011, měl jsem ho za chvíli na stole. Navíc s vínem na něj můžete dostat i delikatesy, které mají v Bokovce originální. A co vlastně původní „bokovkáři“?

Ti se i ve svém přestěhovaném podniku scházejí každý čtvrtek, kdy by měli také obsluhovat, to ale vždycky úplně nevyjde. Dnes si společně spíš otevřou nějakou dobrou lahev, na které se odjakživa skládají.

Bokovka ? Dlouhá 37, Praha 1 ? t: 731 492 046 ? e: obchod@bokovka.com ? www.bokovka.com


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Zdražil vám dodavatel elektřinu? Máte právo bezplatně odejít
Na co si dát pozor při pojištění auta před cestou do zahraničí
Co obnáší práce finančního poradce? Doba prodejová skončila
Konstantní symboly: co který znamená a proč je už nepotřebujeme?
V práci se řeší problémy v kuchyňce. Začátek konce
Auta
Závodní Tesla Model S definitivně míří na okruhy. Na jedno…
Co s emisemi CO2? ArcelorMittal z nich bude vyrábět palivo pro auta
J.D. Power: Nejkvalitnější nové auto je Porsche 911, ze značek vedou Kia a Hyundai
Smrtelné nehodě Uberu se podle policie dalo zabránit, kdyby se operátor nedíval „na televizi“
Elektrický Volkswagen je teď absolutně nejrychlejší na Pikes Peak. Slaví také Bentayga
Technologie
Tip: Google Earth na webu a v mobilu změří vzdálenost i plochu
Katapult do vesmíru. Startup chce na orbitu vystřelovat rakety bez paliva
Šachy v čipsetech. Intel prý možná zruší či odloží Z390, AMD také svůj Z490 zapíchlo
Odvážný krok. Edge pro Android v základní výbavě obsahuje Adblock Plus
Tohle je nejmenší počítač na světě. Vejde se vám za nehet
Hry pro příležitostné hráče