Menu Zavřít

Bojujme proti korupci. Ale ne zas tak moc

20. 11. 2015
Autor: Euro E15

Sociální demokraté jsou na dobré cestě podepsat se pod jedno velké protikorupční selhání této vlády. Socialističtí senátoři za vydatného přispění ODS na konci října pečlivě vykuchali kompromisní návrh zákona o registru smluv - normy, která mohla mít vůbec největší přínos v boji proti korupci za poslední roky. Poprvé by si posvítila na všechny veřejné výdaje. Jednoduše tím, že by je nechala povinně zveřejňovat. Senátoři ale zvládli nadějný zákon rozcupovat během jediného týdne.

Ve sněmovně se přitom složitě připravoval a vyjednával tři roky. Senátoři do zákona vložili zdánlivě neškodnou větu: Z povinnosti zveřejnění se vyjímají ty smlouvy, při jejichž plnění žádná ze smluvních stran nepoužije „finanční prostředky z veřejných rozpočtů“. Na první pohled se s tím dá souhlasit, ale když se nad tím člověk zamyslí, zjistí, že může jít o velmi nákladnou kulišárnu.

Touto větou zákonodárci umožní tisícovce obchodních společností vlastněných státem, městy či obcemi zakrývat utrácení veřejných peněz. Jde totiž jen velmi těžko odlišit, co jsou v těchto firmách výdaje pokryté dotacemi z veřejných rozpočtů a co výdaje pokryté výnosem z vlastní činnosti.

Stejně tak, jako neexistují dva druhy peněz, nebude existovat ani oddělování transparentních a utajovaných smluv. Tyto společnosti si vždy nějak obhájí, že zrovna ona citlivá a korupčně podezřelá smlouva, kterou chtějí před veřejností skrýt, byla hrazena právě z „vlastních zdrojů”. Podobně jako dnes ČEZ a pražské městské společnosti utajují smlouvy s Radmilou Kleslovou, ty firmy jednoduše řeknou, že se její odměny a tantiémy neplatily z veřejných rozpočtů. Přestože vlastníkem těchto společností je stát nebo město.

Své senátory chtějí v úterý podpořit v jejich prokorupční logice sociálnědemokratičtí poslanci. Přitom lidovci a ANO chtějí prosadit původní účinnou verzi

Je ještě vhodné připomenout, že v tomto souboji o transparentnost už české soudy senátory a poslance o mnoho let předběhly. Podle četné judikatury Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu jsou tyto obchodní společnosti veřejnými institucemi, a informace proto musí zveřejňovat. Ale firmy to samy od sebe nedělají. Ten, kdo chce něco vědět, je musí zažalovat. Právě toto nekonečné vymáhání práva měl odstranit původní registr smluv.

Senátoři ale mají na svědomí ještě něco závažnějšího. Z registru smluv vytrhli jeho srdce, bez něhož zákon nemůže smysluplně existovat. Jde o sankci neplatnosti pro nezveřejněné smlouvy všech veřejných institucí s plněním vyšším než 50 tisíc.

Podle ČSSD ale není třeba až tak moc trestat zatajování smluv s vysokým korupčním potenciálem. Stačí prý pokuta pro úředníky 25 procent z ceny zakázky. Za nezveřejněné smlouvy, které mohou stát oškubat o miliardy.

Žádná změna

Ano, chápete to správně: pro korupčníky se vlastně nic v Česku nezmění. Bude tu stále ráj na zemi. Když kradu miliardy, nějakou pokutu občas rád zaplatím. Tedy přesněji zaplatí ji za mě úředníci. Stát bude platit pokuty sám sobě. Za toho, kdo skutečně krade.

Své senátory chtějí v úterý podpořit v jejich prokorupční logice sociálnědemokratičtí poslanci. Přitom lidovci a ANO chtějí prosadit původní účinnou verzi. Co to je za zprávu pro vládu vedenou ČSSD, která se na oko veze na vlně protikorupčního nadšení?

Buď to, že je do korupce naopak zamilovaná, nebo si schválně libuje v zaostávání Česka. Jakákoliv z možností ale znamená, že tato vláda ztratila legitimitu. Tím, že ignoruje hodnoty, které si sama vytyčila a na nichž postavila svou existenci.

eurokomentáře


Čtěte také další komentář Jana Novotného:

BRAND24

V Praze už se domakalo. Politika není reality show

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).