Menu Zavřít

Bohové, ochraňujte Liberec!

21. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Sparťanští hokejisté se nejen inspirovali krvavým snímkem, budou ho i dabovat

V den postupu Liberce do semifinále hokejové extraligy nechal prezident Sparty Praha Viliam Sivek promítnout svým hráčům film 300: Bitva u Thermopyl, monstrózní podívanou o tom, jak hrstka udatných Sparťanů hrdinně bránila své město proti obrovské perské přesile. Když si hokejisté vezmou příklad z toho, co v mimořádné předpremiéře v Palace Cinemas viděli, budou z krků protivníků stříkat fontány karmínové krve, vzduchem létat jejich uťaté hlavy, obrněný nosorožec padne dříve, než stačí doběhnout k obranné falanze Spartských. „Bohové, ochraňujte hokejisty Liberce, případně Českých Budějovic nebo Pardubic!“ chtělo by se zvolat. Kdo bude bojovat za Spartu, získá nehynoucí slávu, praví se v úvodu filmu, jehož konci vévodí kopec mrtvol.
„Sparťana pravá síla je bojovník po jeho boku,“ hřímá na plátně král Leonidas, který si, aby překonal vůli sněmovny a věštců, vyjde s partou 300 chlapíků na procházku. Čirou náhodou se ocitne u jemu dobře známé soutěsky, kterou musí snad půl milionu Peršanů projít, aby se zmocnilo tvrdošíjného řeckého města Sparty. „Statečných hrstka, ale výborně vycvičení. Byli chytří a způsob boje si vybrali sami,“ deklamoval před zahájením projekce Pavel Kafka, generální ředitel společnosti Siemens, která je hlavním sponzorem hokejové Sparty. „Vzdali hold lidským vlastnostem a vzorům chování spojeným se jménem Sparta,“ burcoval hráče, z nichž někteří přišli do kina s trojbarevným čírem, které měl shodou okolností na své přilbě, také Leonidas, byť jen v skromném rudém provedení,.
Ani pět stovek černých příšer se zlatými maskami, „nesmrtelných“ z osobní gardy perského krále Xerxése, nedokázalo na plátně prorazit val ze štítů a kopí spartských elitních bojovníků. Kinosál se chvěl pod kopyty koní, pod dusotem pěchoty, roztřásl se, když Sparťané svrhli na nepřítele horu mrtvol, kterou si za tímto speciálním účelem navršili. Někteří obránci soutěsky, inspirováni počítačovými hrami, dokonce létali. Řečeno decentně se šéfem Siemensu: „Jak málo slov, jak silné poselství.“
Když film skončil, zeptali se na recepci někteří hráči svého prezidenta, s kým budou hrát semifinále. Spokojili se jen se suchým konstatováním: s Libercem. O výsledek, natož o průběh dramatického sedmého utkání čtvrtfinále play-off, které určilo tohoto jejich soupeře, se vůbec nezajímali.
„Nebývá zvykem, aby se v průběhu rozehrané soutěže sešli hráči, fanoušci, sponzoři,“ konstatoval Viliam Sivek před filmovým plátnem obklopen šermířskou skupinou v šatu a zbroji řeckých ozbrojenců. Stejně nebývá zvykem, aby motivační film hokejové Sparty ostře napadla íránská vláda. „Armáda otroků chce pohltit malé Řecko,“ vysvětluje spartský král svým mužům na plátně a Xerxésovo vojsko postupně nazývá, strašidly, lovci lidských duší a psy. To nenechalo vládu v Teheránu v klidu. Nazvala americký film kulturní a psychologickou zbraní, která má rozpoutat kulturní válku proti Íránu. „Napadají naši civilizaci,“ prohlásil Džavád Šamákvedárí, kulturní poradce prezidenta Ahmadínežáda. „Íránská kultura je dost silná, aby tento podlý útok odrazila,“ dodal optimisticky. Čtyři poslanci parlamentu dokonce požádali vládu, aby se zasadila o zákaz promítání snímku v muslimských zemích. Tisíce Íránců také podepsaly protestní petici, protože jsou přesvědčeny, že film líčí jejich předky jako bláznivé stvůry vedené slabošským a zženštilým Xerxésem. To vše v době, kdy film kromě kin v USA koloval jen v pirátské distribuci a za první víkend promítání vydělal Warner Bros. 1,6 miliardy korun. Což Írán nechápe, že nejen Američané mají rádi jednoduché sdělné hodnoty?
Stejně se profiluje i pražská Sparta. Písemné sdělení jejího tiskového mluvčího zdůrazňuje, že s pojmem Sparta se spojuje odvaha, bojovnost, neústupnost, silná vůle a také obrovské odhodlání, které se ve sportovní rovině přenáší z antické Sparty do novověkých bojišť – sportovních arén. Proto letos hokejovou Spartu provází marketingové motto: Sparťanské Srdce, Srdce Bojovníka. Ve sparťanštině začínají všechna slova velkými písmeny, protože Sparta je veliká a spojuje se s legendou, na jejímž mlhavém podkladě vznikla i americká virtuální pohádka.
Hokejistům neuniknou ani ti fandové filmu, kteří halu Sparty viděli jen z tramvaje. Na českém dabingu se mají podílet hráči HC Sparta Praha! Kromě nich dostanou tuto unikátní šanci také vybraní fanoušci a partneři klubu. Kdo z nich si troufne na jednu ze závěrečných vět filmu, kterou pronese posel vyslaný králem Leonidasem, jediný, jenž přežil: „Všichni padli, ale všichni měli syny?“ Mluvčí Sparty Lukáš Rejmon má pro dabing mezi hráči své favority Jiřího Vykoukala a Františka Ptáčka. V kinech běží film s titulky, ale pro DVD verzi bude mít český dabing, kterým londýnská pobočka Warner Bros. pověřila studio Bohdana Tůmy. Ten vypíše na menší role konkurz mezi hráči. Klub také vymyslel soutěž pro diváky, kteří budou úryvky filmu dabovat pro návštěvníky utkání. Z nich odborná porota vybere další dabérské talenty pro Tůmův konkurz. Exkluzivní spolupráce s Warner Bros. má dle obchodního ředitele Sparty Zbyňka Černého spočívat právě ve vzájemné propagaci filmu zvláště mezi fanoušky Sparty v reklamních blocích na zimním stadionu.

BRAND24

Box
V celé své síle
Film vychází ze stejnojmenného komiksu, který je dravým převyprávěním příběhu bitvy u Thermopyl, kde se spartský král Leonidas a jeho 300 věrných bojovníků utkalo s mnohonásobnou přesilou Peršanů pod vedením krále Xerxése. Odvážní Sparťané bojují až do poslední kapky krve, jejich odvaha a sebeoběť způsobí sjednocení Řeků, motivuje k porážce Peršanů a přispěje k rozvoji demokracie na Peloponéském poloostrově. Slavný komiks ožívá za přispění nejmodernějších technologií, kombinujících živé herce a metodu modrého plátna, čímž dávný příběh odvahy opět povstává v celé své síle.
(Oficiální reklamní text distributora)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).