Menu Zavřít

Boeing, nebo Airbus

17. 9. 2004
Autor: Euro.cz

Letadla pro ČSA

BRAND24

PRAHA (foj, il) - Výběr dvanácti nových letadel pro flotilu ČSA spěje do finále. České aerolinie obdržely ve středu 15. září pět nabídek: dvě na dodávku letadel a tři na motory. Pořizovací cena nových letadel včetně náhradních motorů by se měla pohybovat kolem 800 milionů dolarů.
Tendru se zúčastnili oba největší světoví producenti letadel Airbus a Boeing a dvě oslovená konsorcia výrobců motorů. Jedno z nich podalo dvě nabídky, jednu pro Boeing a druhou pro Airbus. „Ve stejný den výběrová komise otevřela obálky s jednotlivými nabídkami,“ sdělil týdeníku EURO její šéf a výkonný ředitel pro strategické plánování a rozvoj ČSA Jan Váňa.
Kombinací dvou značek letadel, tedy airbusů nebo boeingů, a tří nabídek od dvou dodavatelů motorů získají ČSA tři rozdílné varianty, z nichž bude komise vybírat. Boeingy 737 nové generace s motory CFM International (konsorcium General Electric a francouzské Snecma Moteurs) nebo Airbusy rodiny 320 s motory rovněž od CFMI nebo s motory konkurenční IAE International, což je konsorciem firem Rolls Royce-Pratt & Whitney, německé MTU Aero Engines a Japanese Aero Engines Corporation.
„Do konce týdne (do 26. září) by mělo být ukončeno srovnání a určeno pořadí jednotlivých nabídek v tendru. V dalších dnech pak dokončíme jejich upřesnění, tedy jak se jednotlivé varianty projeví na hospodaření společnosti,“ upozornil Váňa.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).