Menu Zavřít

Bodují v Iráku

24. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Technoexport/Prokop Engineering

BRAND24

Největší zakázku českých firem v Iráku od konce války uzavřelo konsorcium Technoexport a Prokop Engineering, které zajistí dodávky pro rekonstrukci rafinerií v Basře a v Bagdádu za dvě a půl miliardy korun. „Dodáme iráckým rafineriím dvě technicky identické jednotky atmosférické destilace, každou s kapacitou 70 tisíc barelů ropy denně,“ sdělil Miloslav Kožnar, generální ředitel Technoexportu.
Zakázka byla sjednána v průběhu letošního března, a to včetně podpisu smlouvy. Nyní probíhá její ratifikace, v druhé polovině letošního roku dojde k zahájení. „Jestli začne rekonstrukce dle plánu, bude projekt hotov koncem roku 2009,“ tvrdí ředitel obchodní skupiny pro petrochemii Michal Krejčík. Financování zakázky zajišťuje Trade Bank of Iraq, která je operujícím konsorciem třinácti bank pod vedením JP Morgan.
V současnosti pracuje Technoexport na dvou počinech pro Irák. Společně s brněnskou Prokop Engineering realizuje dodávku atmosférické destilace v hodnotě zhruba 40 milionů dolarů (840 milionů korun) pro bagdádskou rafinerii Daura. S dalšími českými firmami staví jednotku izomerace pro rafinérii v Baji za 30 milionů dolarů, což je dle kurzu přibližně 630 milionů korun. Společnost očekává, že v rámci obnovy země získá další kontrakty. Vzhledem k tomu, že zde české firmy postavily od roku 1953 téměř 60 procent ropných zpracovatelských kapacit - právě s velkým podílem Technoexportu -, má k tomu konsorcium dobré předpoklady.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).