Menu Zavřít

Blahodárné oblázky řeky Duero

30. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Bodegas y Viñedos O. Fournier

BRAND24

Skutečnost, že jsme denně obklopeni nabídkou všemožných španělských vín, svědčí nejen o velké aktivitě dovozců, ale zejména o podpoře exportu ze strany výrobců vín a jejich sdružení. Je to do jisté míry také důkaz, že z běžného zemědělského produktu lze při existenci cíleného marketingu, vynikajících producentů a zavedení pevných kvalitativních pravidel učinit komoditu, která má dobrou pozici i na mezinárodním trhu.
Region
Španělsko je jednou z nepřehlédnutelných vinařských velmocí, kde je možné nalézt bezpočet jedinečných terroirů od chladných horských oblastí na severu země až po prosluněné oblasti středomoří. Úspěšně se v nich dodnes pěstuje řada původních španělských odrůd, stejně jako moderní Chardonnay nebo Cabernet Sauvignon. Vedle známých oblastí, jakými jsou Rioja nebo Navarra, je ve Španělsku mnoho dalších vinařských regionů, které tradičně poskytují ta nejlepší vína. Ribera del Duero ležící v samém srdci Kastilie na březích řeky Duero má typické kontinentální podnebí a v oblasti se produkují převážně červená vína. Nejčastěji pěstovanou odrůdou je Tinta del País (Tempranillo), místně zvané také Tinto Fino, které tvoří základ všech červených vín vyráběných v této denominaci. Ribera del Duero dnes patří k nejvyhledávanějším španělským vinařským regionům, v němž se vyrábějí osobitá, plná a elegantní vína. O jejich popularitě také svědčí zařazení těchto vín do nabídky nejlepších madridských restaurací.
Producent
Reprezentativním moderním podnikem s nejnovějšími technologiemi v této oblasti je Bodegas y Viñedos O. Fournier (www.ofournier.com). Základní filozofií a cílem vinařství je vyrábět vysoce kvalitní vína z hroznů vypěstovaných na vlastních vinicích. Současná produkce vín se pohybuje okolo 80 000 lahví ročně a obsahuje řadu druhů odlišujících se nejenom složením, ale i způsobem a délkou zrání v sudech vyrobených z francouzského nebo amerického dubu. Hlavní pěstovanou odrůdou je Tinta del País, která roste většinou na písčitých půdách s oblázky pocházejícími z nedaleké řeky Duero. Tyto půdy jsou extrémně chudé na organické látky, avšak přítomnost oblázků podporuje lepší dozrávání hroznů prostřednictvím vyzařování tepla během nočních hodin, které tak zvyšuje kvalitu úrody. Hrozny se sklízejí výhradně ručně a mošt je vinifikován v tancích vybavených zařízením pro regulování teploty, aby kvašení probíhalo řízeným způsobem vždy za optimálních podmínek odpovídajících konkrétnímu ročníku. Sklep je uspořádán gravitačně tak, aby se minimalizovala nutnost používání čerpadel, a vedle velkokapacitních tanků z nerezové oceli a betonu jsou v něm umístěny stovky sudů typu barrique. Zrání vína je věnována mimořádná pozornost a tento proces probíhá v sudech o objemu 225 litrů. Přibližně 80 procent z nich je vyrobeno z francouzského dubu, zbytek z dubu amerického. Víno dozrává v sudech po dobu tří až osmnácti měsíců. Uloženy jsou v místech s přísně kontrolovanou teplotou a vlhkostí. Vína z tohoto španělského vinařství se bezesporu vyznačují vysokou kvalitou a jsou vhodná i pro archivaci, je možné očekávat jejich další zlepšování. Na českém trhu jsou dostupná v klasických lahvích 0,75 l a v lahvích magnum 1,5 l. Lze je zakoupit na www.buenovino.eu.
Náš tip
Červené suché O. Fournier 2004 je vysoce kvalitní nefiltrované odrůdové víno ze 100 procent odrůdy Tempranillo, kterého bylo na trh uvedeno pouze 4500 lahví. Zrálo osmnáct měsíců v nových francouzských sudech typu barrique a vyznačuje se ušlechtilými vůněmi zralého ovoce, koření a dřeva. V ústech převládají harmonické ovocité a kouřové tóny s pozadím karamelu a vanilky. Osobitý charakter podtrhuje skvělá struktura vyvážených tříslovin, výjimečná délka a příjemný závěr. Toto opulentní a elegantní víno lze doporučit k vybraným gastronomickým specialitám, stejně jako k dlouhodobé archivaci.
Hodnocení: 90 bodů
Vzhled vína (max. 15) – 14
Vůně vína (max. 30) – 26
Chuť vína (max. 44) – 41
Celkový dojem (max. 11) – 9
Stupnice časopisu The Wine Spectators, 100-96 bodů mimořádné víno, 95-90 bodů nejlepší víno, 89-80 velmi dobré víno, 79-70 bodů průměrné víno, 69-60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).