Menu Zavřít

Blahodárná stagnace

6. 6. 2012
Autor: Euro.cz

Firmám, které plánují vývoz do zahraničí, mohou s hledáním partnerů pomoci výstavy pořádané na perspektivních trzích

Českému exportu se během loňského roku dařilo. Tuzemské firmy vyvezly zboží za rekordní tři biliony korun a podobně úspěšně si vedla i organizace CzechTrade, která má exportérům s vývozem pomáhat, alespoň podle počtu odpracovaných hodin. „Zhruba 82 procent českého vývozu směřovalo do zemí Evropské unie, pětina přímo do Německa. Většinu toho však má na svědomí pár velkých firem, navíc často se zahraniční majetkovou účastí. Hodnota vyvezeného zboží roste, ale za poslední tři roky klesl počet exportérů o 40 procent,“ uvedl Zdeněk Vališ, který je pověřený řízením agentury CzechTrade a ředitelem odboru podpory exportu na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO).
Zmiňované výsledky podle něj svědčí o tom, že se s podporou exportu vykročilo směrem, který nepřinesl kýženou nižší závislost na trzích EU a rozšíření řad vyvážejících podniků. Zvrátit by to mohla nová proexportní strategie, jež by měla zjednodušit koordinaci celkového systému.

Rozšířit řady

Systém má pomáhat především středním a malým společnostem podobně jako iniciativa, jež plánuje snížit zdvojení garance proexportních úvěrů Českou exportní bankou a Exportní garanční a pojišťovací společností. Koneckonců krytí rizik v obou případech dopadá na státní pokladnu. „My i jiné komerční banky s nimi pracujeme na dohodě, která by menším společnostem umožnila více se zapojit do vývozu. Takové firmy se totiž často nedostanou mezi dodavatele velkých projektů. Díky této dohodě by ale mohly být kryty úvěry i pro firmy fungující jako subdodavatelé velkých exportních projektů,“ prohlásila Pavla Babouček Petrová, Export and Trade Finance Manager v GE Money Bank, generálního partnera setkání Euro regional pro export.
Potenciální zájemce o zboží mohou v zahraničí firmy hledat i s pomocí výstav, které MPO pořádá v různých zemích. Účastníci ale musejí počítat s přísnějšími pravidly, podle nichž se například mají zhruba rok dopředu zavázat, že vystavovat opravdu přijedou. „Účast opravdu má význam. Jezdíme na výstavy jednou za dva roky a na každé jsme získali minimálně jednoho zákazníka, což přičítá zhruba deset milionů korun k ročnímu obratu,“ pochlubil se Ladislav Ptáček, předseda představenstva společnosti Retex, výrobce netkaných textilií a materiálů. Ten od roku 2007 zvedl export o 100 milionů a z loňských tržeb 320 milionů korun z vývozu přišlo 117 milionů.
Podobné příležitosti přinášejí rovněž veletrhy pořádané v České republice. Jak připomněl Zdeněk Vališ, na Mezinárodní strojírenský veletrh 2012, jenž byl spolu s Hospodářskou komorou dalším partnerem setkání, dorazí zhruba dvě stovky podnikatelů z Indie. Ta přitom patří mezi nejperspektivnější trhy pro vývozce, podobně jako Rusko.

BRAND24

Nejistý výhled

Podnikatele, kteří se setkání pořádaného týdeníkem Euro v brněnském hotelu Barceló Brno Palace Hotel zúčastnili, neméně zajímala ekonomická situace v Evropě a její výhled do budoucna. Diskuse se točila kolem Řecka. „Tamní vláda nestíhá hasit ohně, které vznikly neschopností veřejného sektoru reagovat na trh a rozhodnutí podporovat jen vybrané sektory ekonomiky. Kdyby tamní hospodářství opravdu padlo, budou ale dopady na Česko minimální,“ ujistil Peter Gapko, makroanalytik GE Money Bank.
Gapko dále uvedl, že podobně se tuzemská ekonomika i díky investicím ze zahraničí zaměřila na automobilový průmysl a ekonomická krize následně přinesla problémy těm společnostem, které vsadily jen na tuto jednu kartu. Proto ani české firmy a export jako takový by neměly zapomínat na diverzifikaci. Jako jednu z možností pak na příkladu Jihomoravského kraje ukázal potenciál vývozu potravin.
„Česko celkově do Německa vyváží zhruba dvakrát tolik, co Japonsko, které ještě v polovině osmdesátých let představovalo dvanáct procent světového vývozu. Aktuálně se pohybuje zhruba na pěti procentech,“ poukázal na dobu trvání krizí i provázanost ekonomik hlavní analytik týdeníku Euro Miroslav Zámečník. Podle něj bude významnější než aktuální řecká krize pro Evropu to, jak se vypořádá s problémy španělská ekonomika, která by teoreticky z pětisetmiliardového evropského záchranného fondu na pokrytí potřebovala 350 miliard eur do konce roku 2014. Jakýkoli další ekonomický zádrhel v Evropě by pak znamenal daleko nejistější situaci. Od situace v Evropě se pak stále ještě odvíjí budoucí kondice českého vývozu. Pokud jeho bilance bude během letošního roku stagnovat, znamenalo by to, že se na něj evropská krize nepřenesla, shodli se panelisté.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).