Menu Zavřít

Bašta ke ztečení

18. 2. 2003
Autor: Euro.cz

Pokojová teplota nesluší ani kvasnicovému pivu

Najít na periferii podnik s dobrou kuchyní a atmosférou, milou obsluhou a kvalitní nabídkou, jev dříve nemožný, je dnes stále četnější realitou. Doslechl jsem se, že jeden takový existuje kdesi tam, kde končí Vinohrady a začínají Vršovice: „Je to někde na Korunní, hezky se to jmenuje, ale blbě hledá“. Vchod do Hospůdky Obyčejný svět není ve jmenované ulici, ale za rohem v polosuterénu. Sestupujeme s kolegou do podzemí a před námi se otevírá pohled vskutku potěšující. Sympatické přítmí, temná zeleň stěn kombinovaná s cihlovými nátěry podhledů širokých kleneb, dlouhý bar a sympatické stolky a lavice v odstínu ani příliš světlém, ani ponuře tmavém. Takový je první vjem z horní prostory. Do druhé se sestupuje po dalších několika schodech a pohříchu nepůsobí již tak útulně. Osvětlení je intenzivnější a červený nábytek se světlým obložením stěn a přepážek boxů nemá již takový „tah“.
Usazujeme se tedy nahoře a ihned jsme v centru pozornosti číšníka. Jídelní lístek, obmyslně pojednaný jako dobový časopis let dávno minulých, nabízí slušný výběr zajímavých krmí. Při aperitivu jej pročítáme a po mnoha změnách definitivně určujeme náš dnešní „pořad“. Můj sestává z lososa s medovou omáčkou, marinované krkovičky „Mustard“ a zmrzlinového tiramisu s pomeranči. Objednávka z protější židle zní: sýrový bujón La Rochelle a rumpsteak s bylinkovým máslem a vídeňskou cibulkou. Ve chvilce jsou před námi předkrmy. Dobré, v chuti vybalancované a vygradované do povzbudivě lákavého dojmu. Jak polévka, tak i losos byly motivujícím startem pro další jednání. Mezitím se podnik zaplnil a pouzí dva obsluhující měli co dělat, aby stíhali. K jejich cti budiž řečeno, že se jim to dařilo.
Patrně horší situaci zažívala kuchyně, hlavní chody pokulhávaly za „startery“. Ne však v úpravě, byla sice jednoduchá, ale velmi působivá. Poctivé kusy masa byly uloženy v záhonech mladé a čerstvé zeleniny, jež jim byla oživující opozicí. I zálivky byly vydařené, umně poskládané tak, že jednotlivé komponenty, ač výraznějších chutí a vůní, se ukázněně řadily „podle velikosti“ tak, že žádný výrazně nepřečníval. Potíž byla s masem. Pečlivě předpřipravené v marinádě, skrojené do vzhledných porcí, bylo však notně „přetažené“. A to tak, že moje krkovice měla dočerna „chycené“ okraje a rumpsteak na talíři mého spoluhodovníka „utekl“ ještě dále. Propečen mnohem, mnohem více, než well done, byl vysušený a tuhý. Škoda toho, vše ostatní hrálo harmonický, příjemně vyladěný part. Dezert, který uzavíral můj program, byl v mantinelech dobře upraveného polotovaru, jen nepřítomnost kompletního dezertního příboru působila – vzhledem k neoloupaným měsíčkům pomeranče – trochu potíží. Již poslední stinnou stránkou byla temperatura kvasnicového piva – na hranici pokojové teploty.
Káva, tradičně uzavírající naše „gastromise“, byla, jako ostatně již téměř všude, znamenitá.
Tužka účtujícího číšníka se zastavila na číslici 817. Za tuto cenu nabízí podnik – je-li vše v pořádku – požitky více než přijatelné.
Pokud hledáte podnik, kde pohostinství českého typu ožilo nad jiné vydařeně, potom je Obyčejný svět – navzdory drobným „úletům“ v kuchyni a na place - baštou, kterou byste měli ztéci.

Hospůdka Obyčejný svět
Adresa:
Korunní 96, 100 00 Praha 10 - Vinohrady
Tel.: +420 / 224 257

Otevírací doba:
pondělí – pátek 12.00 – 01.00, sobota - neděle 13.00 – 01.00

Počet míst:
bar 30, restaurace 50

Druh kuchyně:
česká s exkurzemi do mezinárodní

Přijímané platební karty:
všechny obvyklé, krom elektronických

Jídelní lístek:
čeština, angličtina

Jazyková vybavenost personálu:
angličtina

Země původu nabízených vín:
Česko, Francie, Chile, Itálie, JAR, USA

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20
Celkem: 51 bod ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
100 g mozzarella s tomatem a zeleným pepřem /přelitá celým zeleným pepřem v nálevu/ Kč 85,-
Mexická fazolová /slanina, klobása, tomatová šťáva, česnek, chilli/ Kč 39,-
10 ks švestky ve slanině Kč 59,-
200 g beefsteak s vídeňskou cibulkou a anglickou slaninou Kč 219,-
200 g candát „Dijone“ /máslo, dijonská hořčice, kapary, šťáva z citronu/ Kč 219,-
hopdohubky na vidličku pro dva /300 g vepřové nudličky, 100 g kolečka klobásy,
perlové cibulky, žampiony, pórek, kapie, červené víno, soja Kč 244,-
vaječný svítek se šlehačkou a borůvkami Kč 52,-

Výběr z vinného lístku:
Odrůdová jakostní vína rozlévaná do džbánků – bílé 0,5 Kč 60,-
Odrůdová jakostní vína rozlévaná do džbánků – červené 0,5 Kč 66,-
Sauvignon Blanc ´01 - JAR Kč 226,-
Picazón ´01, Central Valley - Chile Kč 195,-

BRAND24

Hospůdka „stojí“ na filozofii kultivované konzumace piva, nabízejí zde čtyři druhy točeného a pět „speciálů“ v láhvi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).