Menu Zavřít

Barak Alon pochopil

8. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Válcovny plechu

BRAND24

FRYDEK-MÍSTEK (rů) – Akcionáři hutní společnosti Válcovny plechu konečně schválili plán na oddlužení podniku. Firma B. C. L. Trading rakouského podnikatele Baraka Alona, která koncem června tento plán zablokovala (EURO 29/2002), protože znamená snížení jejího dosavadního podílu ze 30 na pět procent, se tentokrát na valné hromadě vůbec neobjevila. Válcovny plechu nicméně oznámily, že pro kapitalizaci pohledávek přesahujících 600 milionů korun tentokrát hlasovali všichni rozhodující vlastníci. Proti opakovanému neúspěchu se hutní firma pojistila už předem, vyjednáváním s Alonovou firmou a rozsáhlou inzercí, v níž akcionářům i veřejnosti podrobně popsala nejen jednotlivé kroky oddlužení, ale i důvody, které ji k tomuto kroku nutí.
„Kdybychom už v roce 2000 nepodepsali stabilizační dohodu s věřiteli a kdybychom ve finále nedokázali pro náš plán získat i B. C. L. Trading, asi bychom dnes už spolupracovali se správcem konkursní podstaty,“ vysvětluje generální ředitel Válcoven Stanislav Konkolski. Tvrdí, že válcovny Alonovu firmu přesvědčily. Informace, že se Barak Alon, známý ze skandálu kolem osmimiliardového tunelu v Komerční bance, snaží akcie válcoven prodat, se objevily po minulé valné hromadě. „Lidem z B. C. L. jsme podali detailní vysvětlení, jakou hodnotu akcií mohou po kapitalizaci očekávat a s jakou cenou mohou počítat ve střednědobém horizontu“, řekl Konkolski.
Válcovny plechu se kriticky zadlužily v letech 1997 až 1999. Firma nebyla schopná získat prostředky pro financování běžného provozu a od roku 2000 nemohla vyrábět jinak než na základě práce ve mzdě. Plán oddlužení počítá se snížením základního kapitálu o 169,9 milionu korun a následným navýšením na 688,2 milionu korun. Úpisu nových akcií se zúčastní tři hlavní věřitelé, Nová huť, Česká konsolidační agentura (ČKA) a Konpo. Po transkakci, při níž se odepíšou dluhy ve výši 660 milionů korun a uhradí minulé ztráty, bude mít Nová huť ve válcovnách podíl zhruba 56 procent, ČKA 17 procent a Konpo 25,4 procenta akcií.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).