Menu Zavřít

Banky tlačí čínskou měnu

30. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Zájem o běžné účty v jüanech v Česku roste. Nabízet tato konta tuzemským firmám hodlají další tři bankovní domy

Obchodovaní s Čínou bude pro české firmy zase o něco snazší. Běžné účty v jüanech by totiž během letošního roku mohly do své nabídky zařadit další tři bankovní domy. „Klienti našeho korporátního bankovnictví si budou moci otevřít účet v jüanech a realizovat platby za zboží a služby s čínskou protistranou od první poloviny tohoto roku,“ tvrdí Tomáš Hron, šéf Global Transaction Banking UniCredit Bank, která je s přípravami zatím nejdál. Do zmiňované trojice patří ještě Česká spořitelna a Raiffeisenbank. Obě společnosti uvedly, že tuto možnost v současné době zvažují. Raiffeisenbank stejně jako třeba HSBC zatím umožňuje v renminbi, jak se též jüan označuje, pouze provádět platební transakce, nikoli vést v této měně účet.

Ve směnárně nekoupíš

Přestože zahraniční obchod mezi Českem a Čínou roste svižným tempem, k zájmu bank přispěla především snaha čínské vlády protlačit svou měnu na seznam hlavních světových platidel. Mezi ty zatím jüan nepatří, neboť není plně konvertibilní. Jinými slovy, ve směnárně ho nekoupíte. Čínská vláda navíc měnu ostražitě hlídá a stále dramaticky omezuje její používání u přeshraničního byznysu. Limituje počet transakcí či stanovuje různý měnový kurz pro různá odvětví podnikání.
Změnu atmosféry naznačil minulý měsíc. Vedení Čínské lidové republiky totiž v březnu zrušilo nařízení, na jehož základě mohly platby v jüanech od zahraničních dodavatelů přijímat pouze vybrané čínské firmy. Platby totiž do té doby obvykle probíhaly například v amerických dolarech, což mohlo transakce nejen významně prodražovat, ale v mnohých případech znemožňovat. Vzhledem k tomu, že Čína nemá volný trh, řadě tamních firem se obchody v cizích měnách nevyplatily. Raději tak obchodnímu partnerovi ze zahraničí nasadily cenu, kterou nemohl akceptovat. Pokud totiž dostal čínský obchodník za své zboží zaplaceno v dolarech, šance, jak je vyměnit za jüan, byly omezené a vyšly ho velmi draho.

Slibná investice

Ještě loni musely české podniky, které chtěly platit v jüanech, složitě zjišťovat třeba to, zda má čínský partner k takové transakci vůbec povolení. „Pro zahraniční firmu bylo často velice obtížné ověřit, zda skutečně má čínská firma k obchodu v renminbi oprávnění. Toto riziko v tuto chvíli již nehrozí,“ vysvětlila Tereza Huclová z útvaru obchodu ČSOB, která účty v juanech nabízí klientům od letošního ledna prostřednictvím své sesterské společnosti KBC Hong Kong. „Vycházeli jsme ze zájmu, který o tento produkt projevovali klienti mateřské KBC. Stačilo se podívat k německým sousedům. Dalo se tedy očekávat, že postupně vznikne i poptávka mezi českými firmami,“ vysvětluje Huclová, proč se její banka odhodlala nabídnout firmám účty v jüanech.
K bankám, u nichž si lze v České republice založit účet v čínské měně, patří i Komerční banka (KB). Ta zpřístupnila produkt Čechům loni na podzim. „Již první den po uvedení této novinky jsme zaznamenali ze strany klientů zájem o založení účtů,“ poznamenala mluvčí KB Monika Klucová. „Pro klienty to znamená výrazné zjednodušení a zkrácení procesů obstarání měny a rovněž šance na získání výhodnějších obchodních podmínek u čínských partnerů. > Reagovali jsme tím na potřeby trhu a považujeme to za slibnou investici do budoucna,“ prohlašuje Klucová.
Pokud české firmy budou moci s čínskými protějšky bez problému obchodovat v tamní měně, transakce výrazně zlevní. Odpadne kurzové riziko a není problém získat i další výhody. „Lze očekávat, že stále více firem bude mít tendenci přecházet na obchodování v renminbi, aby uspořily díky lepším cenám, které čínské protistrany v případě uzavření obchodu v renminbi nabízejí,“ soudí Tereza Huclová z ČSOB. „Třeba zahraniční odběratelé jsou schopni se domluvit s čínskou protistranou až na slevě deset procent. Z tohoto důvodu je opodstatněné se domnívat, že zájem o tuto službu poroste i mezi našimi klienty,“ doplňuje Huclová. Ostatně slevu či lepší podmínky při obchodování s čínským partnerem v jüanech si nedávno pochvaloval například Miroslav Zábranský, finanční šéf společnosti Alpine Pro.

Perspektivní jüan

Jednotlivé jüanové transakce tuzemských firem prý zatím podle bank vycházejí na jednotky milionů korun, maximálně desítky milionů. Ovšem potenciál je dle odhadů mnohem vyšší. I z pohledu globálního devizového trhu jsou objemy obchodů v renminbi zatím spíše malé, tempo růstu je ovšem velmi slušné, jak říkají experti. Dle odhadů HSBC z loňského roku by v roce 2015 mohla být až polovina čínského zahraničního obchodu s rozvíjejícími se trhy realizována právě v jüanech.
Banky proto považují tuto měnu za velmi perspektivní. A to přesto, že čínská ekonomická mašina zpomaluje. Hospodářství říše středu stále patří mezi tři největší ekonomiky světa a pro Českou republiku jde z pohledu zahraničního obchodu o třetího největšího partnera hned za Německem a Slovenskem.
Jüan během posledních šesti let posílil oproti americkému dolaru o více než 27,5 procenta a i do budoucna lze předpokládat, že tato měna půjde nahoru. V souvislosti se světovou hospodářskou krizí se totiž čínský komunistický gigant hodlá stát ekonomickou velmocí a bez uvolnění měny něco takového nebude možné. Čína si to dobře uvědomuje a na sešněrovaném jüanu netrvá, což tamní vláda několikrát potvrdila. Nedávná zpráva čínské centrální banky hovoří o tom, že do deseti let by mohla být země připravena na větší zapojení své měny do mezinárodního měnového systému.
Někteří ekonomové tvrdí, že by to mohlo být mnohem dřív. Čína už totiž jasný odklon od finančního vypořádání obchodních transakcí v amerických dolarech prokázala. Naposledy před několika dny, kdy zvedla povolenou odchylku od stanoveného kurzu jüanu z původního půlprocenta na jedno procento.

Jüan? Už brzy…

Které banky chtějí zavést běžná konta v čínských jüanech pro firmy v Česku
UniCredit Bank
Raiffeisenbank
Česká spořitelna
pramen: banky

BRAND24

My už platíme

U kterých bank si v Česku mohou firmy otevřít běžný účet v čínských jüanech
ČSOB
Komerční banka
pramen: banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).