Menu Zavřít

BANKROT, AVIA POKRAČUJE

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Daewoo Motor

PRAHA (Bloomberg) – Dlouholetá agonie druhého největšího jihokorejského výrobce aut – Daewoo Motor – je u konce. Jeho věřitelé se totiž minulý týden dohodli, že si vynutí bankrot. K rozhodnutí dospěli poté, co odbory podniku odmítly přijmout jejich požadavky na snížení počtu pracovních míst výměnou za poskytnutí financí na záchranu automobilky. Ta věřitelům dluží kolem 10,6 miliardy dolarů.

Daewoo Motor již minulé pondělí nezaplatila 39,3 milionu dolarů jako splátku dluhopisů, a ocitla se tak na pokraji bankrotu. „Daewoo Motor má podle očekávání zažádat o soudní konkursní správcovství a to zabere pár dní kvůli procedurálním záležitostem, řekl guvernér Korea Development bank Um Rak Yong. Jeho ústav je jedním z hlavních věřitelů automobilky. Tvrdí, že toto rozhodnutí bude mít dopad na úsilí o prodej firmy společnostem General Motors a Fiat. „Je v tuto chvíli těžké odhadnout, jaké bude rozhodnutí soudu, řekl dále Um a dodal, že General Motors bude pravděpodobně čekat na verdikt a až poté rozhodne, co učiní.

BRAND24

Je pravděpodobné, že se konkursní správci budou zbavovat dceřiných firem v zahraničí. V České republice drží Daewoo 50,2 procenta akcií letňanské Avie. „Současné potíže Daewoo Motor se dotýkají naší společnosti zatím nepřímo, například z pohledu image značky. Ekonomické vztahy s mateřskou společností máme velmi malé, řekl personální ředitel Daewoo Avia Lubomír Hejzlar. Dodává, že firma neočekává, že by případný bankrot Daewoo Motor měl vliv na řízení Daewoo Avia, nebo by dokonce ohrozil výrobu nových nákladních aut řady D. „Od Daewoo Motor neodebíráme žádné díly pro výrobu těchto aut. Zákazníci mohou být klidní, dodal Hejzlar.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).