Menu Zavřít

BANKÉŘ MORAVEC OPĚT VE VĚZENÍ

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

P o l i c i e     v e r s u s     b y z n y s

Antonín Moravec, bývalý majitel a generální ředitel zkrachovalé Kreditní a průmyslové banky (KPB), se minulý čtvrtek opět ocitl ve vazbě. Vyšetřovatel ho obvinil z trestného činu podvodu. Toho se měl dopustit před pěti lety, kdy z KPB převedl asi 300 milionů korun na svůj soukromý účet. Tuto částku si v bance uložila společnost Škoda Plzeň. Moravec byl umístněn do vazební věznice v Praze na Pankráci. Soudce se totiž obával, že by bývalý bankéř mohl mařit vyšetřování nebo se skrývat.

K opětovnému zatčení exbankéře Moravce došlo paradoxně právě v den, kdy se Lidové noviny (LN) omluvily za zkreslené informace, které o KPB publikovaly v článku „Moravcovy vzdušné zámky . LN tenkrát uvedly, že Moravec dostal bankovní licenci jedině díky tomu, že koupil a přejmenoval Ekoagrobanku Plzeň.

Omluvil se i vydavatel týdeníku Respekt, společnost R-Presse, za článek s názvem „Sladký život bankovních podvodníků , který Respekt otiskl 24. července 1995. Informoval o tom Moravcův právní zástupce advokát Oldřich Choděra. V omluvném dopise ředitelka R-Presse Markéta Janečková mimo jiné přiznává, že v článku byly uvedeny nepravdivé údaje, podle nichž byl Moravec na oplátku za půjčku 20 milionů korun stranou KDU-ČSL nominován na volebního lídra v severních Čechách. Autor článku také nepravdivě uvedl, že Moravec v roce 1988 začal podnikat jako soukromý zelinář a že byl v polovině osmdesátých let propuštěn z vězení za majetkové trestné činy.

CONTENT24

Moravce, který byl od června 1994 trestně stíhán pro zkreslování údajů hospodářské a obchodní evidence, vzala policie do vyšetřovací vazby poprvé v prosinci téhož roku. Vyšetřovatel ho tehdy obvinil ze zpronevěry. Za vinu mu bylo kladeno to, že do obchodního rejstříku uvedl vyšší obchodní jmění KPB, než odpovídalo skutečnosti. Banka tak měla získat od jiných bank úvěry, které by jí jinak neposkytly. Z vazby byl Moravec propuštěn až v lednu 1996.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).