Menu Zavřít

Banka roku v očekávání

25. 10. 2011
Autor: Euro.cz

Manažerský panel

Stav evropských finančních institucí je v závěru roku 2011 nepřehledný

BRAND24

Za deset dní vyhlásíme výsledky desátého ročníku ocenění Fincentrum Banka roku. Stav evropských finančních institucí je v závěru roku 2011… jaké adjektivum použít… Tedy: stav evropských finančních institucí je v závěru roku 2011 nepřehledný. Tento sentiment se přelévá do Česka i na bankovní ocenění.
V Bance roku o výsledcích rozhoduje několik různých subjektů. Hlasuje odborná porota, probíhá výzkum veřejného mínění, někde soupeří sama hodnocení mezi sebou (Bankéř roku, Pojišťovák roku). V Bance bez bariér zkoumají bezbariérovost bank v jednotlivých krajských městech vozíčkáři, novou kategorii Privátní banka roku volí nejbohatší Češi a Slováci. Vážím si toho, že ocenění Banka roku je respektováno, vnímáno jako objektivní a neúplatné.
Pohledy na banky a další finanční instituce jsou mnohostranné. Přesto jako zakladatel ocenění a současně ředitel Fincentra mám za ty roky určitý cit pro náladu na trhu a dokážu si minimálně v polovině kategorií úspěšně tipnout vítěze.
Tedy, měl jsem. Letos je to jiné.
Nálada ve finančnictví je divná, to není žádná novinka. Negativní sentiment by se dal krájet, i když samy české pobočky jsou ve srovnání se svými matkami obvykle ve výborné kondici. Ve vzduchu však visí: neprodají je? Nebudou vysávat jejich zisky za každou cenu? Nečekají je brutální škrty hlava nehlava? Není prostor pro trochu mezinárodního kreativního účetnictví? Na všechny otázky zní odpověď ANO. Když máte vážný problém v Paříži (Vídni, Milánu, Bruselu), zaříznete pražskou krávu bez mrknutí oka. I kdyby dojila sebevíc – těžce nemocný pacient potřebuje maso.
První ročník ocenění, MasterCard Banka roku 2002, uzavíral divokou éru „bankovnictví“ 90. let. Dožívala Union banka i Plzeňská banka, s darováním IPB se všichni už tak nějak smířili. Česká spořitelna předvedla první výsledky práce týmu Jacka Stacka, naopak v Česku se teprve rozkoukal Alexis Juan. Začínala éra velkých inovací, růstu a malých změn ve vlastnictví jednotlivých subjektů. Desátý ročník, Fincentrum Banka roku 2011, tuto éru pomalu ale jistě uzavře.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).