Menu Zavřít

Balkán na talíři

1. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Využijte makedonskou pohostinnost

Původně jsme měli namířeno někam úplně jinam. Na opravdu lehký oběd, který bude v parných dnech šetrný k našemu zažívacímu ústrojí. Ale upoutal nás na zdi veliký název restaurantu Alexandar Veliki. Upoutal? Přímo vcucnul.
Makedonský král expanduje ze záhrobí do naší zeměpisné šířky. A v souvislosti s gastronomií je to jen dobře, protože našinec jede na dovolenou spíš do Řecka než do Makedonie a šance poznat její kuchyni se tudíž rovná nule. Rozhodnete-li se ovšem poobědvat u Makedonců v Praze, setkáte se s upřímnou pohostinností a u stolu se cítíte jako doma. Jednoduché prostírání, běžné příbory, příjemný interiér. Kombinací cihly, dřeva a dlažby barvy okru se nic nepokazí. Dobře využité sklepní prostory vinohradského činžáku navíc předkládají krmi vskutku královskou. I když jsme měli občas pocit, že za vysoko posazenými okny se co chvíli zjeví urostlý svalovec s putnou uhlí na zádech.
Jako předkrm jsme si vybrali pro Balkán typické pečené papriky naložené do olivového oleje, česneku a bazalkového octa s balkánským sýrem, to celé obložené čerstvým salátem, rajčaty a cibulí, a Makedonský talíř, který byl obohacen o sýr kaškaval a jakousi makedonskou salsu, k tomu samozřejmě čerstvý domácí chleba. Mimochodem, ač mě pečené papriky potkaly v životě už mockrát, musím říct, že tak vynikající lahůdku jsem ještě nejedla. Porce byly tak obrovské, že by tyto dva předkrmy zasytily čtyřčlennou rodinu.
Nevím, jestli to je jenom můj dojem, ale skoro každá restaurace nabízející balkánské speciality, jakoby nedůvěřovala své kuchyni a jídelní lístek pro jistotu obohatí kuchyní italskou s širokým sortimentem těstovin. Budiž. Jde o byznys a samozřejmě o to, jak uspokojit mlsné a vybíravé hosty.
Pauzu před hlavním jídlem, a zejména naše chuťové pohárky jsme vyplnili vynikajícím červeným vínem Tga za jug, které je chloubou Makedonie. Pochází z oblasti Tikneš, kterou světový odborník gastropublikací Hugh Johnson označil za vysoce ceněnou vinařskou oblast. Fajnšmekr by řekl, že je to hluboké víno tmavě rubínového roucha. Za zmínku ještě stojí, že Makedonie byla hlavním zdrojem vína bývalé Jugoslávie (až 80 procent celkové produkce).
Hlavní chod jsme pojednali stylově – Pleskavica alla Alexandr, což byla směs dvou druhů mas plněných kaškavalem a jazykově malebné Štipci, také směs masa pro změnu s nasekaným kaškavalem a cibulí podávaná ve tvaru dlouhého cigára. Vše připravené na grilu, tu a tam mírně připálené, jak je na Balkáně zvykem. To vše s přílohou míchané dušené zeleniny, špenátu a chleba. I když nám lezly oči z důlků, objednali jsme si dezert Sexy salát. Se sexem to nemělo nic společného a trochu to pošramotilo celkový dojem. Šlo o parmskou šunku posypanou jahodami a ozdobenou malými neforemnými kopečky šlehačky. Možná, kdyby byly jahody jahodovější, šlehačka šlehačkovitější, mohla by chuťová kreace vypadat jinak. Nestalo se. Mile nás překvapil personál, rychlý, vlídný a ochotný popsat složení jakéhokoliv jídla, bez ohledu na tajemství šéfa kuchyně. Jinak nás příjemný oběd přišel na osm set korun, což je na místní poměry cena lidová v porovnání s množstvím, kvalitou a pestrostí jídla. Samotný účet nás překvapil maličkostí, kterou byla cena uvedená v eurech. Přece jen jsme jednou nohou v unii.
Zbývá mi jen dodat, že restaurace je v Lublaňské, prakticky za rohem od stanice metra I. P. Pavlova. Snadno se sem dostanete tramvají, ale i autem, které při troše štěstí i zaparkujete. Jo, a oblíbené téma. Toalety. Celkem čisté na balkánské poměry. Nechybí mýdlo, utěrky, zamykání funguje, jen se asi uklízí naším stylem. To jsou „české koutky“, na ty zřejmě nestačí ani české ruce s českým hadrem.

RESTAURANT ALEXANDAR VELIKI

ADRESA:
Lublaňská 59, 120 00 Praha 2
Tel. 222 517 789
Fax: 222 716 922, e-mail: restaurantAlexandar-Veliki@seznam.cz

OTEVÍRACÍ DOBA:
11,00 – 23,00 hod. denně, zahrádka do 24,00 hod.

POČET MÍST:
60 – zahrádka 50

DRUH KUCHYNĚ:
Moldavská, Italská

JÍDELNÍ LÍSTEK:
Angličtina, čeština

PLATEBNÍ KARTY:
Ano – běžné typy, platí i stravenky

JAZYKOVÁ VYBAVENOST PERSONÁLU:
Anglicky, německy, srbsky, rusky, italsky

ZEMĚ NABÍZENÝCH VÍN:
Makedonie, Itálie, Česko

HODNOCENÍ RESTAURACE:
Atmosféra, pohodlí, estetika 7 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20
Celkem 50 bodů z 60

VÝBĚR Z JÍDELNÍHO LÍSTKU:
Pleskavica alla Alexandr 145,- Kč
Pileška salata – salát, kuřecí filé, rajčata, okurka,
mrkev, kukuřice, jogurt 90,- Kč
Šarska pleskavica – směs dvou druhů masa
s kaškavalem a slaninou 145,- Kč
Jagneški kremenadli – jehněčí kotletky 250,- Kč
Mešana skara – mix grill 229,- Kč
Vepřová žebra z pece 95,- Kč
Kuřecí rizoto 102,- Kč

BRAND24

VÝBĚR Z VINNÉHO LÍSTKU:
Tga za jug 320 Kč
Alexandria 300 Kč
Vranac 270 Kč
Montepulciano d´abruzzo doc 320 Kč
Frankovka 190 Kč
Castelli romani rosso 0,25 l 45 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).