Menu Zavřít

Baldachýn tisíce vůní

7. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Autentický zážitek v podzemí baru

Teprve před nedávnem jsem objevil schodiště mířící do podzemí baru Bombay, kde je skryta restaurace Rasoi. Jímavé tóny tajemné hudby podporované stejně tajemnými vůněmi byly motivem, který nešlo oslyšet. Ještě ten večer se spouštím do suterénu halasícího baru a rázem se ocitám ve zcela jiném světě.
Oslňující běl stěn, dvojřad sloupoví končící jakýmsi oltářem s obrazem žlutě oděné krásky v čelní stěně a výjevy s orientálními motivy. K tomu podivné konvice a nádoby, nezbytné posvátné krávy - ať už vyobrazené na četných olejích nebo v podobě skulptur ušlechtilých dřevin, již zmíněná uklidňující hudba a stylově oděný, všudypřítomný perzonál a obraz prostoru je úplný. Byv pozorně usazen chápu se jídelníčku, studuji tajemné názvy pokrmů a vzpomínám, co vlastně vím o indické kuchyni. Je toho žalostně málo, proto se plně odevzdávám do rukou obsluhy a s důvěrou, již budí její zjevná znalost nabízených krmí, očekávám svůj dnešní „ortel“.
První chod, zeleninová šorba nebo, chcete-li, polévka ze sezonní zeleniny, láká již originální vůní známých a přece tajemných koření. V bujónce se leskne hladina zelenkavého vývaru, po níž se promenuje semtam kroužící oko tuku a do prapodivných tvarů se rozlévá jakási opalizující mlhovinka. Občas, jakoby tažen vzhůru silným proudem, vypluje na povrch shluk drobounce pokrájené zeleniny hrající všemi barvami. S rotací podivné hvězdokupy se dvakrát třikrát převrátí a zmizí, uvolniv ryzí a důrazný odér. Chuť je směsicí notného množství netradičních komponent, které, srovnány jako rota námořní pěchoty, atakují pohárky vyrovnaným, exotickým projevem. Sama zelenina nemá do konečného vyznění co mluvit, své si už odvedla. Je vyextrahovaná a téměř bez chuti, tu předala nepříliš hutnému vývaru. V něm je ovšem obsaženo vše, a to ve velice intenzivním, příjemném, trochu aperitivním projevu. Dobře patrné valéry kořenové zeleniny se prolínají se „štychy“ nezbytných koření - všechny ty neobvyklé chuti, které vývaru dodají, se spojí v jeden roztodivný proud silného závěrečného mnoharejstříkového vyznění.
Neobvyklá chuť polévky, meditativní tóny vyluzované prazvláštně znějícími nástroji, všudypřítomný neviditelný oblak vznášející se z vonných tyčinek, to vše působí na mé čivy podivným dojmem. Jakoby v lehkém tranzu podléhám náladě v sále a trpělivě s trochou mírné zvědavosti očekávám, jaké že překvapení mi uchystá zdejší kuchař coby hlavní chod.
Zakrátko se přede mnou objevuje měděný kotlík, usazený na jakýchsi kamínkách, zdrojem jejichž tepla je svíce. Z nádoby vanula vůně tolik různorodá, že se smysly - především čich - až bránily tak obsažný soubor pojmout a identifikovat. Uvnitř potom, v hutné omáčce, zdroji všech odérů, tonuly hrubší kousky kuřecího masa. Celé se to jmenuje Kuře Lababdar a jde o vykostěné maso zapečené v omáčce z rajčat a cibule. Ovšem tenhle strohý název zdaleka nevystihuje, co vše je za ním skryto. Maso, zbavené kůže a marinované v nálevu neznámého složení, přitom však výsostně chutném, má úžasnou barvu lososího filátka, jemnou, noži snadno se poddávající konzistenci, až jogurtově pastózní. Vrcholem je ale jeho chuť. Paleta, již obstarala baterie koření, oděla jinak dietní kuřecí do přepestrého hávu orientálních chutí. Ve výrazu na patře objevíte všechny druhy chutí, co jich indická kuchyně zná. A když si sousto drůbežiny bohatě obalíte v šalebně ustrojené omáčce, všechny ty chutě se zmnoží a vybuchnou v ústech v oslňující ohňostroj jedinečné bohatosti. Jako rozevřený paví chvost, tak pestrý je rozměr chuťových variací. Na základním, lehýnce dominujícím podkladu smetany se rozevírají a znovu ztrácejí jedna vedle druhé. Slaná před sladkou, vedle nich nakyslá vzápětí sledovaná hořkou, závěr obstará svrběním jazyku pálivá a výsledný celek pak doladí lehce natrpklý akcent, který dodá něco více exotičnosti. Jako když kluk plete pomlázku, vzájemně se proplétají, skrývají a zase mizí tu kmín, hřebíček a chilli, onde zase kardamon či koriandr, o sladký „ocásek“ se postará skořice. Promluví i zázvor, noblesu vnese muškátový oříšek a celé to nakonec jakoby utone v mámivě nasládlém akordu cibulky, podkresleném prazvláštními stopami po rajčatech. Ovšem zcela jiného ladění, než jsou jejich středomořské chuťové variace. Tento pokrm není z těch, u nichž se dá zvýšit pálivost vyšším procentem ostrých přísad. Díky smetaně je mazlivě hladký, i když i zde v druhém plánu je možné zaznamenat drobný, do čela se mírně deroucí osten pálivého projevu. Vzápětí je však obklopen ostatními elementy a výsledkem je neskonale široký, vzácně harmonický a veskrze lahodný závěr.
Ke kuřeti jsem si poručil naan, placku z kynutého těsta, pečenou na rozpálené stěně tandúru. Její prostá obilná chuť, oživená opálenými „strupy“ z pečení, obstará další rozměr, kterým pokrm útočí na váš jazyk.
Dokonale zaplněn, ukolébán polosnovou atmosférou odmítám dezert a žádám si účet. 832,50 Kč se jeví být dosti. Ovšem u vědomí, že jste se na chvíli ocitli v srdci Indie, okusili autentickou krmi z rukou autentických kuchtíků a se všemi autentickými přílohami a přísadami, je to suma přijatelná, navíc když jste načas spočinuli v objetí zkonejšující nálady, poklidné a plné tajemství orientu.

Value for Money: 8/10
+ originálně uchystané a originálně chutnající pokrmy originální kuchyně
- cenově nadsazená vína, zvláště ta ze základních kategorií

Rasoi Restaurant & Soul of India
Dlouhá 13, 110 00 Praha 1
tel.: +420-222 328 400, fax: +420-222 323 349
e-mail : restaurant@rasoi.cz, www.rasoi.cz

  • Otevírací doba: Po-Ne 16.00-23.00
  • Počet míst: restaurace 62, salonek 14
  • Druh kuchyně: indická ze zaměřením na sever země
  • Přijímané platební karty: obvyklé
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina
  • Země původu nabízených vín: Česko a bezmála všechny země vinařského světa

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20

Celkem: 55 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Pakora - zeleninové smaženky obalované v luštěninové mouce 95 Kč
Polévka Mulligatawny - čočková kari polévka s rýží 95 Kč
Šašlik Tandoori Paneer - domácí indický sýr marinovaný v jemně okořeněném jogurtu a zapečený v tandúru 200 Kč
Palak Gošť - drobné kousky skopového zapékané se špenátovými listy. Domácí jídlo z Paňdžábu 330 Kč
Zeleninové Birjani - Basmati rýže, zelenina, směs exotického koření, šafrán 260 Kč
Tawa Murg Jallanderi - kousky kuřete s paprikou, zázvorem a smetanou (specialita šéfa kuchyně) 275 Kč
Baigan Bharta - zapečené lilkové pyré s rajčaty a cibulí, ochucené domácím kořením 225 Kč
Kravety na karí - krevety zapékané v jemné omáčce z bylinkového koření 425 Kč
Kesar Kulfi - domácí mražený dezert, indická zmrzlina 125 Kč

BRAND24

Výběr z vinného lístku:
Veuve Cliquot Ponsardin Brut 2800 Kč
Moravské víno bílé 0,2 l 95 Kč
Veneto, Masi Agricola Soave Classico DOC „Levarie“ 525 Kč
Rosemont Estate Sémillon - Sauvignon blanc 650 Kč
Moravské víno červené 0,2 l 95 Kč
Toscana, R. Mondavi & Frscobaldi Danzante Primitivo della Puglia IGT 650 Kč
Beaujolais, Bouchard Pére & Fils Beaujolais Villages Château du Souzy 695 Kč
Bordeaux, Saint-Emilion Château Rozier Saint-Emilion Grand Cru 1525 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).