Menu Zavřít

Babišův úřad pečlivě kontroluje firmu Oleo, Agrofert má přitom o ni zájem

29. 3. 2015
Autor: E15

Firma Oleo Chemical, která je významným evropským výrobcem biopaliva z kafilerních tuků, by se do skupiny Babišových firem Preol, Primagra a Ethanol Energy velmi hodila. Biopaliva, která tyto firmy vyrábějí, totiž přestanou splňovat evropské normy na konci roku 2017. S naftou Olea Chemical by miliardový byznys Andreje Babiše mohl bez obtíží pokračovat dál.

Andrej Babiš chtěl proto firmu koupit už v roce 2011, ještě před tím, než její manažery začala stíhat policie za dodávky pražskému dopravnímu podniku, respektive za údajné provize lobbistovi Ivo Rittigovi. Dnes to jeho Agrofert popírá. „Přibližně před třemi lety nám majitelé společnosti Oleo Chemical svoji firmu nabízeli ke koupi. Agrofert však o tuto společnost nikdy neměl zájem a neusiloval o ni, proto jsme nabídku hned zkraje odmítli,“ tvrdí mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Podle zjištění týdeníku Euro nicméně toto tvrzení není pravdivé a Agrofert měl ke koupi Olea víc než jen nakročeno. „V roce 2011 nás oslovil Agrofert s nabídkou odkupu. Obdrželi jsme seznam požadovaných informací pro vypracování due diligence (finanční prověrka společnosti – pozn. red.),“ sdělil týdeníku Euro jeden ze zakladatelů a spolumajitel Olea Michal Urbánek.


Přečtěte si komentář ke střetu zájmů Andreje Babiše: Opravdové Palermo


„Osobnímu jednání byl přítomen Andrej Babiš a Lucie Kaplanová, která vedla korespondenci za Agrofert. Naše společnost nabídku Agrofertu odmítla v okamžiku, kdy jí byla doručena žádost o due diligence,“ podotkl Urbánek.

Podle Karla Hanzelky Agrofert žádná jednání o koupi dalších výrobců biopaliv nevede a ani se žádnou firmu kupovat nechystá. V petrolejářské branži se však o možném převzetí Olea Agrofertem hodně spekuluje. Babiš je zároveň znám tím, že se zaměřuje na firmy v problémech. V minulosti tak koupil například Kostelecké uzeniny či lesnické firmy skupiny Wotan.

Kontrola za kontrolou

Firma Oleo Chemical do tohoto scénáře ukázkově zapadá. Stíhaní manažeři, spory ve vlastnické struktuře, omezená možnost odbytu… Schází už jen důkladná daňová kontrola. A těch proběhlo v Oleu od počátku kauzy dopravního podniku už několik.

Od července 2013 běží podle zjištění týdeníku Euro kontrola daně z příjmů i DPH za rok 2011, nově od února 2015 se přidala i prověrka DPH za vybrané měsíce roku 2014. „Všechny tyto kontroly probíhají v poslední době najednou až podezřele rychle, výpovědi svědků jsou ze strany finančního úřadu záměrně zkreslovány a překrucovány. Naopak důkazy hovořící ve prospěch Oleo Chemical nejsou brány v potaz,“ tvrdí člen představenstva firmy Kamil Jirounek.

Torpédo do firmy
Hodnota společnosti Oleo Chemical byla v roce 2011 znalcem vyčíslena na 1,7 miliardy korun. Od té doby se však snižovala. Nesouvisí to pouze se stíháním spolumajitelů Kamila Jirounka a Michala Urbánka v kauze Rittig – Dopravní podnik, ale také se spory mezi spolumajiteli. Na jaře roku 2009 do společnosti kapitálově vstoupily rodiny Kreysů a Vařeků ovládající koupelnářskou firmu Ravak. Panamská společnost Marathon Holdings Corp. aktuálně drží 64 procent firmy, 16 procent Michal Urbánek, Jindřich Vařeka junior a senior mají po pěti procentech, stejně jako Jiří Kreysa a Patrik Kreysa. O vstup do firmy se nyní mezi majiteli vedou soudní spory. Jindřich Vařeka junior se stal v posledních komunálních volbách starostou Příbrami za hnutí ANO, jeho otec byl podle Archivu bezpečnostních složek agentem středočeské krajské správy Sboru národní bezpečnosti pod krycím jménem Jindra. Jeho svazek byl skartován 8. prosince 1989. Majitelé Ravaku úzce spolupracují s členem Nadačního fondu proti korupci a někdejším šéfem civilní rozvědky Karlem Randákem, který na případ údajného tunelování pražského dopravního podniku poukázal. Randák býval s Andrejem Babišem až donedávna v blízkém kontaktu.

Finanční a celní správa na otázky týdeníku Euro ohledně kontrol odmítly odpovědět, s odkazem na povinnou mlčenlivost. „Nemůžeme sdělovat jakékoli informace vztahující se ke konkrétním subjektům. Obdobně je to i v případě činnosti daňové Kobry, která prezentuje pouze některé své výsledky, a to navíc bez detailů o dotčených subjektech,“ uvedli ve společném vyjádření mluvčí obou úřadů Jitka Ježková a Jiří Barták.

Mohlo by se zdát, že mají kontroloři na Oleo Chemical spadeno. „Takové informace jsem zaslechl,“ říká Michal Urbánek. „Jediným důvodem by zřejmě měla být medializace takového zásahu jako nástroj poškození naší osobní i firemní pověsti před nadcházejícím soudním jednáním v kauze Rittig,“ dodává Urbánek, který z představenstva odstoupil kvůli tomu, aby se podařilo vyřešit vlastnické spory s firmou Ravak (viz box Torpédo do firmy).

Nebezpečné známosti

Spekulace o možném zásahu Kobry v Oleu nejsou vůbec irelevantní. Zdroje týdeníku Euro z ministerstva financí totiž upozornily na aktivity Specializovaného finančního úřadu vůči Oleu. Ten byl zřízen v roce 2012 kvůli velkým firmám, především kvůli většímu dohledu nad podezřeními z daňových úniků.

„Koncem února vyzval Specializovaný finanční úřad Oleo Chemical k prohlášení o majetku, je to takový pomyslný striptýz za bílého dne,“ sdělil týdeníku Euro zdroj z ministerstva, který si kvůli citlivosti tématu nepřál být jmenován.

Šťáru Kobry potvrdil i Kamil Jirounek. „Zjištěné důkazy prezentuje klamavým a zavádějícím způsobem, aby tak účelově odůvodnil provádění kontroly a své kroky činěné proti naší společnosti. Dnes je již více než jasné, že v soudním sporu, k němuž se schyluje, bude prokázána šikana ze strany úřadu a nesprávný postup konkrétních úředních osob,“ podotýká Jirounek.

Evropou dané normy budou Babišovy firmy splňovat do Silvestra roku 2017, pak už se budou muset poohlédnout po dalších, výrazně šetrnějších složkách, z nichž se mohou biopaliva míchat. Kvůli předepsané šedesátiprocentní úspoře potom budou muset společnosti ministra financí k produktům z řepky (RME) přimíchávat surovinu z živočišného tuku (TME) nebo použitého kuchyňského oleje (UCO). Pak by se mu firma zmítaná soudy, finančními kontrolami, aktuálně bez možnosti domácího odbytu, velmi hodila. A kvůli zmiňovaným skutečnostem by mohla být k mání příhodně lacino.

Ten, co chrání zájmy občanů
Poslanec ČSSD Miroslav Soušek se ve sněmovně specializoval na zahraniční politiku. V roce 2009 ale zasáhl do zákona o spotřební dani a zařídil, že ze zákona o spotřební dani vypadla nafta z kafilátu jako povolené palivo. Jeho počin byl v olejářské branži označen za dokonaný lobbing ve prospěch řepkového impéria nynějšího ministra financí Andreje Babiše. Česká legislativa totiž jde na rozdíl od Evropské unie na ruku výrobcům nafty z řepky. Svůj záměr tehdy poslanec Soušek vysvětlil následovně: „Je potřeba přimíchávat biosložky, abychom zmenšili dovozy ropných produktů do České republiky, a chtěli jsme tyto dovozy nahradit produkcí v České republice, a to především produkcí metylesterů z řepkového oleje. Bohužel se stalo to, co si doufám všichni nepřejeme, a to že metylestery z řepkového oleje jsou nahrazovány metylestery, které jsou z palmového a kokosového oleje. Neprospívá to ani hospodářsky, ani českému zemědělství, a může dokonce dojít na katastrofický scénář, totiž to, že budou přimíchávány především produkty, které jsou dovážené.“ Podle Souška se vyrojila řada spekulantů, kteří začali drahé biosložky dovážet. Pokud by se muselo přimíchávat vyšší procento, než navrhoval, dopadlo by to dle jeho vizí jako se solární energií. „Všichni platíme na několik podnikavců,“ podotkl.

Čtěte také:

Policie ukončila vyšetřování Oleo Chemical. Advokáti pročtou spis

Rittiga neznám, nic jsme neprovedli, tvrdí šéf Oleo Chemical

BRAND24

Kauza Oleo Chemical. Žádný z obviněných nejde do vazby

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).