Babiččina zahrada

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

Ukrajinsko-český restauratér Jurij Kolesnik ví, jak k jídlu udělat správnou atmosféru. Takže sotva usednete v průhonické Babiččině zahradě, připadáte si hned jako na venkově, přestože jste pořád téměř v Praze. Kolesnik nosil koncept české venkovské restaurace se zahradou s altány, malým penzionem a relaxačním centrem nějakou dobu v hlavě a nakonec ho zrealizoval v Průhonicích.

Máloco se u nás poslední dobou zprofanovalo hůř než cokoli od babičky, v Babiččině zahradě ale na tohle slovo klidně zapomeňte. Zaprvé vám v restauraci babičku nikdo nenutí kolem od žebřiňáku pověšeným na zdi a zadruhé i její kuchyni vládne dvorní šéfkuchař La Verandy Radek David. Čekejte proto jídlo, jemuž někdy říkáme Francií inspirované Česko: tedy silné polévky, lidové pochoutky jako poctivé domácí teriny nebo sulc a k tomu všemu hodně zvěřiny a mas s omáčkami, na kterých ovšem nesedí kopce šlehačky.

Dobrá restaurace se pozná i podle toho, jak se menu hodí do konkrétního místa. Pro Babiččinu zahradu platí, že perfektně: my Pražané do Průhonic odjakživa jezdíme jako na rychlý venkov, nejen gastronomicky na ně ale máme pražské nároky.

Zdejší menu chytře kombinuje klasická venkovská jídla s moderním zpracováním. Tenké plátky šťavnatého uzeného pstruha proto sedí na bramborovém salátu, zatímco křepelčí vejce jim dodá jemný šmrnc. Sulcem zde myslí tři kousky z vepřových nožiček a kolínek.

David se jezdí inspirovat i ke slavnému mágovi Hestonu Blumenthalovi, který rád mění skupenství ingrediencí, stejně jako si my dnes měníme pohlaví.

V Babiččině zahradě se ale drží s experimenty spíš zpět. Daňčí hřbet s jalovcem, marinovanými kaštany, pyré z černého kořene s růžičkovou kapustou je jednoduše udělaný i servírovaný. Na řezu tmavě rudé kousky zvěřiny jsou šťavnaté a křehké, pyré jemné a marinované kaštany v puse přidají i hutnost. Se sklenkou chianti jde jídlo perfektně dohromady. Babiččina zahrada tak nabízí skvělý únik z Prahy, když chcete v podstatě zůstat v Praze.

Babiččina zahrada ? Tovární 536, Průhonice ? t: 272 690 865

? e: office@babiccinazahrada.cz ? www.babiccinazahrada.cz ? šéfkuchař: Radek David


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Finance
4 případy, kdy bude mít důchodce nárok na vrácení daní
Jak vypočítat daň z nemovitých věcí v daňovém přiznání?
Jak snadno a rychle najít majitele nemovitosti
Chcete rozjet podnikání? Nejdříve si vyberte právní formu
Malá a levná auta budou zdražovat. Proč?
Auta
Galerie fotek, které se do AMS nevešly: Jeep Wrangler, Alfa…
Valtra SmartTour: Continental oficiálním partnerem
Právě vychází časopis Auto motor a sport 2/2019
Malá auta zdraží. Chudší si je nebudou moci dovolit, řekl šéf VW
Ford Mondeo dostal nový naftový dvoulitr a hybrid také pro karoserii kombi
Technologie
Historie a současnost Ambilightu: Philips osvětluje okolí televizorů již 15 let
Od dubna půjde v pražském metru platit kartou
Pokrok v rámci možností. Samsung SSD 970 Evo Plus zvyšuje rychlost a snižuje spotřebu
Skylink zdražuje. Připlatí si ti, kteří toho na satelitu sledují nejméně
Kalendář daní a pojištění 2019. Do kdy musíte letos platit?
Hry pro příležitostné hráče