Babiččina zahrada

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

Ukrajinsko-český restauratér Jurij Kolesnik ví, jak k jídlu udělat správnou atmosféru. Takže sotva usednete v průhonické Babiččině zahradě, připadáte si hned jako na venkově, přestože jste pořád téměř v Praze. Kolesnik nosil koncept české venkovské restaurace se zahradou s altány, malým penzionem a relaxačním centrem nějakou dobu v hlavě a nakonec ho zrealizoval v Průhonicích.

Máloco se u nás poslední dobou zprofanovalo hůř než cokoli od babičky, v Babiččině zahradě ale na tohle slovo klidně zapomeňte. Zaprvé vám v restauraci babičku nikdo nenutí kolem od žebřiňáku pověšeným na zdi a zadruhé i její kuchyni vládne dvorní šéfkuchař La Verandy Radek David. Čekejte proto jídlo, jemuž někdy říkáme Francií inspirované Česko: tedy silné polévky, lidové pochoutky jako poctivé domácí teriny nebo sulc a k tomu všemu hodně zvěřiny a mas s omáčkami, na kterých ovšem nesedí kopce šlehačky.

Dobrá restaurace se pozná i podle toho, jak se menu hodí do konkrétního místa. Pro Babiččinu zahradu platí, že perfektně: my Pražané do Průhonic odjakživa jezdíme jako na rychlý venkov, nejen gastronomicky na ně ale máme pražské nároky.

Zdejší menu chytře kombinuje klasická venkovská jídla s moderním zpracováním. Tenké plátky šťavnatého uzeného pstruha proto sedí na bramborovém salátu, zatímco křepelčí vejce jim dodá jemný šmrnc. Sulcem zde myslí tři kousky z vepřových nožiček a kolínek.

David se jezdí inspirovat i ke slavnému mágovi Hestonu Blumenthalovi, který rád mění skupenství ingrediencí, stejně jako si my dnes měníme pohlaví.

V Babiččině zahradě se ale drží s experimenty spíš zpět. Daňčí hřbet s jalovcem, marinovanými kaštany, pyré z černého kořene s růžičkovou kapustou je jednoduše udělaný i servírovaný. Na řezu tmavě rudé kousky zvěřiny jsou šťavnaté a křehké, pyré jemné a marinované kaštany v puse přidají i hutnost. Se sklenkou chianti jde jídlo perfektně dohromady. Babiččina zahrada tak nabízí skvělý únik z Prahy, když chcete v podstatě zůstat v Praze.

Babiččina zahrada ? Tovární 536, Průhonice ? t: 272 690 865

? e: office@babiccinazahrada.cz ? www.babiccinazahrada.cz ? šéfkuchař: Radek David


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Co je dobré vědět o rozdílech mezi hrubou a superhrubou mzdou
9 otázek, na které se chcete zeptat při žádosti o starobní důchod
V Česku je již 131 dobíjecích stanic pro elektroauta
Z pokuty hned exekuce? To je nový trik některých dodavatelů
Co když se vám cestou z dovolené ztratí či poškodí zavazadla?
Auta
Retro: Lotus Omega ve své době zastínil BMW M, Mercedesy…
BMW poprvé ukazuje novou generaci řady 3. Zatím ale jako maskovaný prototyp
Seat Ibiza 1.0 TGI na brzdě: Jak se liší parametry při spalování CNG a benzinu?
Za stočený tachometr pokuta až půl milionu? Ministerstvo chce vytloukat klín klínem
Jaká jsou nejoblíbenější auta v zemích Evropy? O Octavii se zákazníci perou nejen u nás
Technologie
Přehled: Co byste měli vědet o hrubé a superhrubé mzdě?
Specifikace GeForce RTX 2080 a RTX 2080 Ti prozrazeny. Nvidia asi vydá obě najednou
Prodeje GPU pro těžbu klesly o 94 %, přesto měla Nvidia v Q2 tržby 3,12 miliardy $
Rusko chce recyklovatelné rakety, jako má Elon Musk
Cnews FM #205: Právo, morálka a hranice cenzury nejen v IT [podcast]
Hry pro příležitostné hráče