Výběr zpráv Protextu ČTK

Protext ČTK

Je to tak, nové byty jsou levnější než ty staré

Koupě bytu je investicí na mnoho let nebo taky pro několik generací. Protože se u nás…

Vysoká škola podnikání a práva nabízí spoustu zajímavých bakalářských a magisterských oborů

Pokud přemýšlíte o vysokoškolském vzdělání, atraktivní studijní bakalářské a magisterské…

Přední evropští politici v Praze řešili problémy demografického vývoje populace a varovali před další ekonomickou krizí

V pražském DOXu proběhla konference „Výzvy EU 2018“. Přední evropští politici a tuzemští…

Babiččina zahrada

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

Ukrajinsko-český restauratér Jurij Kolesnik ví, jak k jídlu udělat správnou atmosféru. Takže sotva usednete v průhonické Babiččině zahradě, připadáte si hned jako na venkově, přestože jste pořád téměř v Praze. Kolesnik nosil koncept české venkovské restaurace se zahradou s altány, malým penzionem a relaxačním centrem nějakou dobu v hlavě a nakonec ho zrealizoval v Průhonicích.

Máloco se u nás poslední dobou zprofanovalo hůř než cokoli od babičky, v Babiččině zahradě ale na tohle slovo klidně zapomeňte. Zaprvé vám v restauraci babičku nikdo nenutí kolem od žebřiňáku pověšeným na zdi a zadruhé i její kuchyni vládne dvorní šéfkuchař La Verandy Radek David. Čekejte proto jídlo, jemuž někdy říkáme Francií inspirované Česko: tedy silné polévky, lidové pochoutky jako poctivé domácí teriny nebo sulc a k tomu všemu hodně zvěřiny a mas s omáčkami, na kterých ovšem nesedí kopce šlehačky.

Dobrá restaurace se pozná i podle toho, jak se menu hodí do konkrétního místa. Pro Babiččinu zahradu platí, že perfektně: my Pražané do Průhonic odjakživa jezdíme jako na rychlý venkov, nejen gastronomicky na ně ale máme pražské nároky.

Zdejší menu chytře kombinuje klasická venkovská jídla s moderním zpracováním. Tenké plátky šťavnatého uzeného pstruha proto sedí na bramborovém salátu, zatímco křepelčí vejce jim dodá jemný šmrnc. Sulcem zde myslí tři kousky z vepřových nožiček a kolínek.

David se jezdí inspirovat i ke slavnému mágovi Hestonu Blumenthalovi, který rád mění skupenství ingrediencí, stejně jako si my dnes měníme pohlaví.

V Babiččině zahradě se ale drží s experimenty spíš zpět. Daňčí hřbet s jalovcem, marinovanými kaštany, pyré z černého kořene s růžičkovou kapustou je jednoduše udělaný i servírovaný. Na řezu tmavě rudé kousky zvěřiny jsou šťavnaté a křehké, pyré jemné a marinované kaštany v puse přidají i hutnost. Se sklenkou chianti jde jídlo perfektně dohromady. Babiččina zahrada tak nabízí skvělý únik z Prahy, když chcete v podstatě zůstat v Praze.

Babiččina zahrada ? Tovární 536, Průhonice ? t: 272 690 865

? e: office@babiccinazahrada.cz ? www.babiccinazahrada.cz ? šéfkuchař: Radek David


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Finance
Víkend bude sváteční, ale pro většinu z nás bez volna navíc
Změny klimatu vs. české léto
Kdy budou dokončeny opravy na dálnicích II
Kdy začít nakupovat na Vánoce?
Zájem o úvěry na bydlení v září lámal rekordy
Auta
I druhá generace Dacie Duster dostala verzi pick-up. Zatím…
Vyberte nejlepší auta roku 2019 a vyhrajte ceny za 200 000 Kč
Test BMW M140i: Příliš krásné loučení
Galerie fotek, které se do AMS nevešly: karbonový Seat Leon ST Cupra i elegantní Peugeot 508
Retro: Podívejte se, jak se během let měnil vzhled SPZ na našem území
Technologie
AMD už prý má funkční vzorky Radeonů s 7nm GPU Navi. Údajně „vypadají dobře“
Po Huaweii podvádělo v benchmarcích i Oppo. Detekovalo 3DMark podle jména aplikace
Samsung s terabajtem paměti? Koupíte Galaxy Note9 a dostanete 512GB kartu zdarma
Sony Xperia XZ3: dokonalý obraz i zvuk (test)
Telefony s Androidem by mohly zdražit až o 900 Kč
Hry pro příležitostné hráče