Menu Zavřít

Až na krev

17. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Sazka

Na konec tohoto roku nebude generální ředitel Sazky Aleš Hušák vzpomínat v dobrém. Fabrika na peníze, jak přezdívají loterijní firmě lidé z oboru, se topí v dluzích, které není schopna splácet. Dle informací týdeníku EURO dosahují závazky Sazky splatné do konce ledna příštího roku včetně úroků zhruba 1,4 miliardy korun. Koncem minulého týdne navíc vypršela splatnost pohledávek ve výši 400 milionů korun, kterou nyní vlastní realitní magnát Radovan Vítek. Ten ji koupil od Raiffeisenbank za 280 milionů korun (EURO 50/2010). Navíc splatnost další čtyřsetmilionové pohledávky, kterou Vítek koupil od Komerční banky za polovinu nominální hodnoty, vyprší během několika dní. A aby toho nebylo málo, splatnost vypršela částečně také u další čtyřsetmilionové půjčky do bankovního domu Fortis.
Posledně zmíněný finanční ústav nechce uvedené informace komentovat. O tom, že by přestal Sazku financovat, však prý zatím neuvažuje. Zcela jiné je to ale v případě Radovana Vítka. „Očekávám splatnost svých pohledávek,“ sdělil týdeníku EURO. Na dotaz, jak se zachová v případě, že loterijní firma dluhy nesplatí, reagoval: „Odjíždím na dovolenou. Případné potíže budu řešit, až se vrátím, tedy v polovině ledna.“

Špatný rating úvěrů

Podle dobře informovaných zdrojů si Vítek na nákup pohledávky vypůjčil 280 milionů korun od Raiffeisenbank, tedy od jejího původního majitele. Pokud peníze nesplatí zhruba do 19. ledna, bude muset pohledávku bance vrátit. „Obdobný model předpokládám i v případě Komerční banky. Úvěry Sazky mají špatný rating a banky nechtějí, aby se o nich příliš zmiňovaly probíhající audity. Až audity skončí, tak si pohledávky stáhnou zpět,“ uvedl zdroj blízký jednání.
Mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund v pátek 17. prosince dopoledne uvedl, že se na loterijní společnost v souvislosti s pohledávkami zatím nikdo neobrátil. „Vztahy s finančními institucemi navíc nekomentujeme,“ prohlásil Zikmund.
Sazka, stále považovaná za mašinu na peníze, nemá na zaplacení svých závazků dostatek volných prostředků. Firmě sice každý měsíc přistane na účtu 150 milionů korun čistého, ale na úhradu všech dluhů ve stanovených termínech to nestačí. Do 12. ledna navíc společnost musí uhradit další splátku za dluhopisy v celkové výši 13,2 milionu eur (asi 332 milionů korun), jejichž prostřednictvím firma financovala výstavbu O2 areny v pražských Vysočanech.
I proto Aleš Hušák nedávno jednal v Londýně s několika držiteli dluhopisů. Dle Sazky byly na schůzce projednány úpravy ve splátkovém kalendáři. Sazka by držitelům dluhopisů měla vyplatit jen jistinu, tedy zhruba 110 milionů korun. Splátku kuponu, zjednodušeně řečeno úroků ve výši 225 milionů, odloží. Dobře informované zdroje nicméně upozorňují, že londýnská schůzka zatím nic neřeší a dohoda o případné změně splátkového kalendáře je stále nejistá.

BRAND24

Scénáře přežití

Sazce změnu splátkového kalendáře musejí odsouhlasit držitelé 75 procent dluhopisů na oficiálním zasedání. „Tak velké procento účastníci londýnské schůzky dohromady nedali,“ uvedl dobře informovaný zdroj. A co na to Sazka? Firma schůzku potvrdila. „Jejím cílem bylo projednat návrhy na restrukturalizaci a úpravy ve splátkovém kalendáři. Návrhy, na kterých jsme se předběžně dohodli, budou předloženy oficiální valné hromadě držitelů dluhopisů,“ konstatoval mluvčí firmy Zikmund.
Jak se bude situace vyvíjet? Vše záleží na dalším postupu Sazky a jejích věřitelů. Zdroj přímo z vedení loterijní společnosti upozornil, že firma má vypracovaný následující scénář: Dohodne se s držiteli bondů na restrukturalizaci dluhu a na novém splátkovém kalendáři. Těm pak bude platit stejně tak jako mobilním operátorům, zaměstnancům a výhercům sázek. Naopak bude ignorovat požadavky na splátku dluhu od bank a Vítka. „Dojde na směnečné rozkazy, vůči kterým se Sazka odvolá. Po dvou letech soudních sporů nakonec dluhy splatí,“ uvedl zdroj ze Sazky. Variantu s insolvenčním řízením či vstupem strategického partnera nepovažuje za reálnou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).