Menu Zavřít

ATR do Aera nepůjde

14. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Letecký průmysl Mgr.

BRAND24

Italský výrobce letadel Alenia Aeronautica změnil plán a nepřesune kooperaci na výrobě turbovrtulových letadel ATR z pyrenejské továrny v Blagnacu a St. Martinu do Aera Vodochody, o které se vyjednávalo. Podle dřívějšího vyjádření mluvčího Alenie Marka Bonelliho by pro Aero znamenala mnohem více pracovních míst než současný projekt centroplánu vojenského transportního letadla C-27J Spartan, což představuje zhruba 150 pracovních míst. Podle zdrojů týdeníku EURO se mělo v projektu ATR jednat nejméně o 500 nových zaměstnanců.
„Co se týče projektu ATR, můžeme potvrdit, že jsme Alenii podali indikativní nabídku, která byla zcela konkurenceschopná. Samozřejmě litujeme každého případu, kdy není naše nabídka vybrána, nicméně projektů máme rozjednaných několik a stoprocentní úspěšnost, i když by samozřejmě byla krásná, je statisticky nereálná a ani ji není možné kapacitně uspokojit,“ potvrdila mluvčí Aera Zuzana Kučerová.
Důvody, proč nedošlo k dohodě, Alenia nezveřejnila. Pouze nepřímo potvrdila, že výroba ATR bude přesunuta do jiné země než do České republiky. Spekuluje se, že podíl na tom může mít i to, že se Alenii nepodařilo přesvědčit Topolánkův kabinet, aby vypsal veřejnou soutěž na nákup taktických dopravních letounů pro českou armádu, do nějž se Alenie chtěla přihlásit. Na písemnou výzvu italské ambasády neodpověděl ani premiér ani prezident Klaus.
ATR je společným podnikem Alenie Aeronautika a EADS, v němž obě firmy vlastní 50procentní podíl. Vyrábí úsporná turbovrtulová letadla krátkého doletu ATR 42 a ATR 72, která České aerolinie používají například pro lety do Vídně nebo Mnichova a jichž vlastní celkem dvanáct.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).