Atmosféra francouzského venkova

12. června 2017, 00:00 - Václav Herz
12. června 2017, 00:00

Restaurace zaměřená na steaky z hovězího masa plemene charolais snoubí francouzskou kuchyni s českým masem i pálenkami z vlastní palírny

Bílá kráva seznamuje své hosty se svou vizí kvalitní gastronomie už téměř dvacet let. Jejímu založení předcházely zkušenosti s chovem masných plemen skotu, na jejichž základě se majitel rozhodl postavit menu na mase z plemene charolais z býků chovaných spřízněnými chovateli. Stěžejní částí nabídky jsou tedy steaky ze známých i méně známých partií, od svíčkové přes veverku po pavouček neboli spider steak - část hovězí kýty, která je tence mramorovaná tukem jako pavou-čí síť. V nabídce ale najdete i další položky francouzské gastronomie jako hovězí polévku pot au feu, šneky po burgundsku nebo nezbytný crěme brulée. Zaměření podniku odpovídá i jeho prostředí, které evokuje francouzský venkov, a na malbách na zdi mohou hosté pozorovat pasoucí se krávy. Interiér je veskrze rustikální. Restaurace je rozdělená do tří místností, z nichž první hned za vstupem je klidnější, následuje úzká průchozí místnost, kterou se hosté dostávají do té poslední, největší, která však bývá i nejhlučnější, protože hlasy se tu nebývale rozléhají. Restaurace je obvykle plná i ve všední dny, proto doporučujeme včasnou rezervaci. Pečlivě vybrané maso Hned v první místnosti si všimnete černé tabule, na které jsou křídou vypsány informace o býkovi, ze kterého se právě připravuje maso. Kromě jeho čísla a označení plemene charolais, které se nemění, jde o jeho stáří, datum porážky a datum bourání. Maso totiž zraje ve čtvrtích metodou suchého zrání po dobu nejméně jednoho měsíce a teprve následně se bourá po francouzsku na 32 částí. Zrání má vliv na křehkost a šťavnatost masa, specifický způsob bourání zas umožní ochutnat i méně obvyklé partie, které u nás nejsou běžně k mání. Tím je například zmiňovaná veverka v jídelním lístku označená jako „onglet“. Veverka je svalový úpon bránice, který se nachází blízko jater, a chuť masa je právě játrům trochu podobná, byť má veverka zcela odlišnou texturu. Před steakem jsou ale na řadě předkrmy. Z těch francouzských jsme vyzkoušeli např. tučnou paštiku z husích jater s cibulovou mar- meládou a snad švestkovou omáčkou. V jídelním lístku je sice uvedeno fíkové čatní, ale to jsme na talíři neidentifikovali. Ti, kteří chtějí vyzkoušet místní maso i za syrova, mají na výběr mezi tatarákem a klasickým car-pacciem, tedy tenoučkými plátky masa podávanými s kapary, rukolou - v tomto případě ochucenou poněkud dosladka - a s hoblinkami parmazánu. Chuť masa trochu ustupuje do pozadí výraznému bazalkovému pestu, ale i tak si ji užijete. Otázka správného výběru Nabídka steaků je široká. Vedle zmiňovaných méně obvyklých kusů masa můžete zvolit i klasický steak ze svíčkové nebo vysokého roštěnce entrecote. Pokud si nebudete vědět rady s výběrem, můžete vyzkoušet cha-rolaiský výběr, který obsahuje cca stogramové kousky nízkého roštěnce neboli striploin steaku, veverky a rumpsteaku, což je steak z horní části kýty. Striploin je velmi libový a má poměrně jemnou chuť, právě pro malý obsah tuhu v mase. Pro rumpsteak je typické tukové krytí, které mu dává šťavnatost a výraznější chuť. Všechny steaky tu připravují na lávovém grilu. Pokud nebudete mít zrovna chuť na steak, dejte si hovězí po burgundsku podle klasického receptu, ve kterém nechybějí žampiony a slanina, větší než malé množství červeného vína a kapka koňaku. Nejlepší je s hedvábným bramborovým pyré. V nabídce občas bývá i jehněčí z vlastní farmy, ale na to jsme při poslední návštěvě štěstí neměli. Při výběru se kromě vlastního úsudku můžete spolehnout i na dobře informovanou obsluhu. Z dezertů radíme sáhnout rovnou po povedeném crěme brulée, ve kterém barvou vynikají zrníčka pravé vanilky. Porce je poměrně veliká, protože není podáván v tradiční kulaté mističce, ale ve větší misce oválného tvaru, takže se o něj klidně můžete podělit ve dvou. Na závěr by byla škoda neochutnat některou z pálenek, které budou zrovna v nabídce. Jsou pálené ve vlastní palírně, nikoli na Moravě, ale v Jílovém u Prahy. Vínovice nebo jablkovice budou důstojnou tečkou večeře.

Bílá kráva

Rubešova 10, Praha 2 http://www.bilakrava.cz OTEVŘENO! Po-Pá 11:30-23:00 So 17:00-23:00 Ne zavřeno

O autorovi| Václav Herz herz@mf.cz

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
9 rizikových suvenýrů, které si raději z dovolené nevozte
10 ekologických „kazítek“, která prodražují provoz auta
Kvíz: Poznáte tato auta podle fotografie?
Češi si s GDPR neví rady, až 65 % e-shopů stále není připraveno
Hypoték se poskytuje méně. Proč?
Auta
Retro: Toyota Supra slaví 40 let. Věhlas získala díky…
Video: Podívejte se, jak se má správně řídit staré Porsche 911
Na návštěvě Jaguar Land Rover Classic Centre v Essenu. Tak trochu jiný „showroom“
Obytný VW California slaví 100 000 exemplářů vyrobených v továrně v Hannoveru
Hamburk zavírá dvě ulice dieselům, lidé čekají chaos. Totální nesmysl, tvrdí odborník
Technologie
10 důvodů, proč už nepoužívat optickou mechaniku
Znáte World of Tanks? Otestujte své znalosti!
Umělá inteligence na GPU má konkurenci z Číny, ASIC Cambricon má výkon 166 TOPS
6 důvodů, proč si rozmyslet odchod do předčasného důchodu
Technologie VDC-M: ztrátová komprese obrazu mezi GPU a displejem bude i v mobilech
Hry pro příležitostné hráče