Menu Zavřít

Asijská města podražila

22. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Kancelářské prostory

PRAHA (bor) - Pověstný asijský tygr se dostal i do nejnovějšího žebříčku nejdražších kancelářských prostor společnosti CB Richard Ellis, která analyzovala 173 trhů. Studie konstatovala, že nájem v administrativních budovách stoupl za poslední rok ve 119 metropolích, největší nárůst zaznamenala společnost právě v Indii a Číně, kde je hospodářský růst celosvětově největší. Rekord v minulém roce padl v bombajské čtvrti Nariman Point, kde zájemci o kancelářské prostory museli zaplatit o 69 procent více než před dvanácti měsíci. Nariman Point se proto s 68,98 eura za metr čtvereční probojoval do Top Ten nejdražších trhů. Ale i další asijská města si výrazně polepšila. Například Hong Kong zaznamenal v minulém roce nárůst o padesát procent na 75,36 eura za metr čtvereční. Po třech letech se do první padesátky vrátil Singapur. S 30,78 eura za metr čtvereční měsíčně obsadil 43. místo.
Druhé místo tabulky nejnákladnějších administrativních center si udrželo Tokio. Na samotném vrcholu však nadále pohodlně zůstává s 137,57 eura za metr čtvereční londýnský West End. V oblíbené čtvrti vzrostl nájem za minulý rok o deset procent, čímž si West End drží třicetiprocentní náskok na tokijský Inner Central. Překvapivý nárůst zaznamenal Madrid, kde ceny stouply o dvanáct procent na 40,12 eura měsíčně. Do tabulky se s 27,25 eura již neprobojovala Vídeň. Velký posun asijských měst vytlačil z žebříčku také další středo a východoevropské trhy i přes to, že nájmy v těchto městech zůstaly v roce 2005 poměrně stabilní. V přehledu sestoupily například Bratislava, Budapešť, Praha, Sofie a Varšava. Jediným východoevropským městem v první padesátce je Moskva, v níž se za kancelářské prostory platí 70,5 eura za metr čtvereční měsíčně. Ve srovnání se zbytkem Evropy však obecně zůstávají východoevropská města stále výhodná.
Poměrně levné jsou již tradičně severoamerické trhy. Do první padesátky se probojoval jen Manhattan, Washington, Toronto a Calgary. Zejména hlavní město USA profituje z neutuchající poptávky bobtnajících vládních úřadů, která drží ceny kancelářských nemovitostí konstantní na průměrných 31,68 eura za metr čtvereční. O šest eur více zaplatí nájemce za kancelář v Rio de Janeiru, které má nejdražší administrativní prostory z celé Jižní Ameriky.

Drahé kanceláře
Město Nájem € /m²/měsíc

1 Londýn (West End), Velká Britanie 137,57
2 Tokio (Inner Central), Japonsko 96,39
3 Londýn (City), Velká Britanie 94,50
4 Tokio (Outer Central), Japonsko 87,39
5 Hong Kong 75,36
6 Moskva, Rusko 70,24
7 Bombaj, Indie 68,98
8 Paříž, Francie 68,55
9 Dubai, Spojené arabské emiráty 64,98
10 Dublin, Irsko 64,83
71 Praha, Česká republika 23,92

BRAND24

Pramen: CB Richard Ellis

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).