Menu Zavřít

ANO, bude to pryč

3. 6. 2014
Autor: Euro E15

Tohle je gratulace Andreji Babišovi. Stačil jeden televizní výstup a spor mezi ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a její odcházející náměstkyní Hanou Marvanovou zmizel z řádků novin a přehledu televizních zpráv. Jde přitom o transparentnost české justice a tohle téma by zapadnout nemělo.

Nejdříve stručně. Hana Marvanová už nebude náměstkyní ministryně spravedlnosti, protože na sebe cítila tlak z justičních kruhů, zejména kvůli personáliím na ústeckém soudě, kde bylo v minulosti dost problémů třeba kolem soudce Berky.

Místo aby náměstkyně bojovala, odchází. Z jejího pohledu je to logické, zastání má možná u Andreje Babiše, ale ten nemůže a ani nechce být všude. U všech ostatních oporu nemá. Bylo to vidět už na příkladu bývalé kontrolorky dálnic Miloslavy Pošvářové. Po neshodách této razantní dámy v resortu dopravy pracovala pod Hanou Marvanovou na spravedlnosti. Když se s ní Marvanová rozloučila, ministryně Válková ji vzala tak trochu na truc pod svá křídla.

Takových příkladů by se dalo napočítat víc. Bylo to tisíc kopnutí do kotníku, které Marvanová měla ustát, protože právě z neshod a boje vychází najevo snaha o to něco s justicí udělat. Všechny ty úsměvy a poplácávání po ramenou, že je všechno oukej, jsou v téhle branži tak nějak podezřelé.

Nicméně víc se už nedozvíme. Co je v Ústí na soudu špatně, o které kauzy jde, proč tam nemůže přijít nikdo z mělnického soudu?

Tyhle otázky už zůstanou jen v šeptandě ministerstva spravedlnosti a za čas utichnou oním poplácáváním po ramenou, že už je všechno oukej. A dost tomu pomohl ministr financí, který včera v televizní debatě o justici de facto řekl, že nesouhlasí se základními kameny koaliční dohody s ČSSD a KDU - ČSL. Všechno se hned začalo točit kolem druhého pilíře důchodové reformy, který podle Babiše vlastně nebyl tak špatný nápad (byť si na jeho rušení stavěl jeho koaliční partner předvolební kampaň a nebýt Babišova souhlasu nebyla by dodnes podepsána koaliční dohoda).

Třetí sazba DPH je prý vlastně taky dost sporná věc, protože přinese dost administrativy a kdoví, jestli se projeví ve snížení cen. Věci jsou to na první pohled zásadní. Protože pokud by se proti nim rozhodla v současné době nejsilnější strana ANO 2011 jít, znamenalo by to konec koalice a pád vlády.

Jenže ANO proti nim nepůjde, to Andrej Babiš jen říkal své soukromé názory, které teď budou znít ze všech zpráv. A průšvihy v justici budou tak staré, jak staré jsou včerejší noviny.


Další komentáře autora:

Eurodivadlo

Jedna dobrá zpráva z Ukrajiny

BRAND24

Zaorálkův Tibet


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).