Menu Zavřít

Američtí bankéři si polepší

31. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Manažerské bonusy

BRAND24

Jen co se přehnala největší bouře, američtí bankéři jsou zpátky tam, kde byli. Jak informoval deník Washington Post, šestice významných wallstreetských bank plánuje vyplatit svým manažerům za uplynulé čtvrtletí ještě tučnější bonusy než za stejné období v loňském roce. Zatímco loni zaměstnancům banky rozdělily dohromady 60 miliard dolarů, letos by měla být suma o 14 miliard vyšší. Mezi štědré zaměstnavatele patří Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo a Morgan Stanley.
Jejich plán hned svorně kritizovali jak politici, tak veřejnost. Právě obří odměny za mnohdy riskantní jednání s pouze krátkodobým pozitivním vlivem na bilanci bank jsou jednou z příčin systémových problémů, do nichž se americký finanční sektor loni dostal. „Jsem upřímně pohoršen tím, co vidím,“ uvedl v rozhovoru pro francouzskou televizní stanici například Dominique Strauss-Kahn, výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu.
Zpráva přichází jen několik měsíců poté, co kymácející se obry zafinancovali více či méně dobrovolně američtí daňoví poplatníci. Administrativa bývalého prezidenta George Bushe i současného Baracka Obamy přilepšila největším hráčů na Wall Streetu o miliardy dolarů na základě zásady „too big to fail“.
Goldman Sachs, JPMorgan a Morgan Stanley už sice vypůjčené peníze vrátily, podle kritiků ale stále profitují z jiných záchranných sítí, které pro ně ministerstvo financí s centrální bankou připravilo. Až na Morgan Stanley bylo pro všechny zmíněné banky poslední čtvrtletí ziskové. Morgan Stanley v červenci oznámila, že její ztráty dosahovaly 1,3 miliardy dolarů. Že se úroveň manažerských odměn vrací na předkrizovou úroveň, naznačil také Jamie Dimon, výkonný ředitel JPMorgan Chase. „Doopravdy budeme otázce kompenzací čelit až na konci letošního roku,“ upozornil.
Prezident Obama úmysl bankéřů na tiskové konferenci kritizoval, byť poměrně mírnými slovy: „Rád bych si myslel, že tito lidé budou mít trochu výčitky svědomí, budou zahanbeni a nebudou dostávat milionové nebo multimilionové odměny.“ Údiv nad tím, jak rychle se vše vrátilo do starých kolejí, vyjádřil i harvardský profesor práv a ekonomie Lucian Bebchuk. Podle něho je výše bonusů „překvapující vzhledem k tomu, jak čerstvá je dosud lekce z finanční krize a jak široce je přijímána myšlenka systém kompenzací změnit“.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).