Menu Zavřít

Američané posilují

16. 8. 2007
Autor: Euro.cz

GE Money / UniCredit

BRAND24

GE Money podepsala v první polovině srpna dohodu se skupinou UniCredit o koupi polské banky BPH. Akvizice, již inicioval nesouhlas polského antimonopolního úřadu s úplným sloučením dvojice bank (BPH a Pekao) skupiny UniCredit v Polsku, bude dokončena po osamostatnění a převedení části BPH do banky Pekao. Druhá část BPH se stane majetkem GE Money. Tato transakce již byla schválena na valných hromadách akcionářů obou bank a nyní podléhá souhlasu polské komise pro bankovní dohled.
Podle podmínek dohody získá GE Money od skupiny UniCredit téměř 66 procent akcií BPH. Transakce předpokládá také převzetí 49,9 procenta BPH TFI (obchodní jednotka BPH pro správu aktiv) od společnosti Cabet Holding, plně vlastněné pobočkou Bank Austria Creditanstalt, která je též součástí skupiny UniCredit, společností GE Money. Dohromady vznikne „nová BPH“ - již pod kontrolou GE Money.
Celková odměna za akvizici činí 625,5 milionu eur. K 31. prosinci 2006 měla nová BPH pro forma celková aktiva ve výši 2,2 miliardy eur, čisté půjčky v objemu 1,4 miliardy eur, vklady 1,2 miliardy a vlastní jmění 0,4 miliardy. BPH TFI měla ve stejném období ve správě aktiva ve výši 1,8 miliardy eur. Díky této akvizici získá GE Money přístup k univerzální bankovní infrastruktuře nové BPH a k síti zhruba 200 poboček. Nová BPH a stávající GE Money Bank vytvoří v Polsku síť se 330 obchodními místy a GE Money Bank se dostane s aktivy ve výši 5,5 miliardy eur mezi pět největších bank polského trhu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).