Menu Zavřít

Ambigram pro zamilované

30. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Láskyplné razítko z Milostína

BRAND24

Svátek zamilovaných svatý Valentýn, který sice nemá v Česku až tak dlouhou tradici, ale o to intenzivněji se slaví, letos zasáhl také Českou poštu. Ta připravila příležitostné poštovní razítko s textem „S láskou Tvůj sv. Valentýn, Milostín“. Zaslouží si pozornost nejen díky vcelku vtipnému nápadu s „milostným“ významem názvu obce. Má totiž nejen českou, ale i možná i evropskou prioritu. Jako první razítko je vytvořeno v podobě grafického ambigramu. Tedy slova, která (zjednodušeně řečeno) dává stejný smysl, ať ho čtete zleva či zprava. Wikipedie ambigram charakterizuje jako „slovo nebo více slov, které lze číst více než z jedné strany. Například v zrcadle, obrácením o 180 stupňů, čtením zezadu.“
V textu z razítka sice na první pohled žádné slovo jako „Anna“, „oko“, „arara“ „děd“, „blb“ „krk“ nebo „tahat“ není, ale jeho autor, výtvarník a grafik Oldřich Pošmourný, napsal jméno Valentýn takovým písmem, že se ambigramem stalo. Má v tom ostatně praxi, podobně zvládá například jména Richard, Novotný, Richter, Svěrák, Olympic, ba i své vlastní, Pošmourný. Nejde o jeho první spolupráci s Českou poštou, je například autorem známky ke stému výročí narození spisovatele Jaroslava Foglara, autora slavných Rychlých šípů.
Razítko k letošnímu svátku zamilovaných bude pošta používat ve dnech 4. až 14. února, tedy až do svátku svatého Valentýna. Zbývá dodat, že vesnice Milostín, v níž žije necelých 300 obyvatel, leží na Rakovnicku, na silnici mezi Řevničovem a Blšany.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).