Menu Zavřít

Akvizice bez drátů

12. 8. 2004
Autor: Euro.cz

WideNet/Airnyx CZ

BRAND24

PRAHA (oh) – Značku, síť, zaměstnance a majetek společnosti WideNet, jednoho z největších poskytovatelů bezdrátového připojení na internet, převzala ostravská společnost Airnyx CZ. Za ní stojí partneři druhého největšího provozovatele Wi-Fi sítě v Německu, společnost Airnyx AG. Akvizice WideNet je doposud zřejmě největším obchodem na poli Wi-Fi v České republice.
Důvodem k prodeji prakticky všech aktiv WideNetu byl podle výkonného ředitele firmy Jakuba Ditricha pomalý rozvoj Wi-Fi trhu v Česku. „WideNet byl založen jako star-up společnost s cílem realizovat vizi, kdy centra měst budou z větší části pokryta hot-spoty (přístupovými body – pozn. red.), které nabídnou vysokorychlostní internet za nízký poplatek. Jenže doba, kdy manažeři a obchodníci budou vybaveni přenosnými počítači umožňujícími přístup prostřednictvím Wi-Fi, se ukázala delší, než s jakou počítal původní byznysplán. Vstup subjektu, jehož představitelé mají zkušenosti s bezdrátovým internetem v zahraničí, byl pro všechny strany logickým krokem,“ řekl Ditrich týdeníku EURO. Airnyx CZ bude v rámci akvizice v nejbližších dnech přejmenována na WideNet, takže obchodní jméno, stejně jako síť známá pod značkou W zůstanou zachovány. Hodnota transakce se podle Ditricha pohybuje v řádech milionů korun. „Služby prostřednictvím Wi-Fi bohužel zatím nejsou nikde na světě příliš lukrativní záležitostí, ale to se během nemnoha let podstatně změní,“ věří Ditrich.
WideNet hodlá do konce letošního roku zvýšit počet přístupových míst, takzvaných hotspotů, ze současných 45 na 200. „Dodnes brzdila rychlejší rozvoj našich přípojných míst cena potřebného hardwarového vybavení a také omezené investiční prostředky. Obě tyto překážky se nyní zdají překonány, proto je tento cíl reálný,“ tvrdí Ditrich. Pro vybudování sítě bude prý potřeba investice ze strany Airnyx CZ, návratnost vložených prostředků odhaduje Ditrich na tři až pět let. Předseda představenstva Airnyx Martin Staněk týdeníku EURO sdělil, že během patnácti měsíců chce firma pokrýt území České republiky signálem Wi-Fi tak, aby vzdálenost mezi jednotlivými hotspoty nebyla větší než 30 kilometrů. „Není cílem stavět rezidenční hotspoty a poskytovat levné připojení domácnostem, ale budovat síť veřejných přístupových míst a zaměřovat se především na cestující lidi,“ říká Staněk. Do budoucna počítá s tím, že pomocí partnerských společností v zahraničí se budou moci zákazníci WideNetu připojovat k internetu přes Wi-Fi na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Chorvatsku. „Věřím, že již na podzim se budou moci čeští turisté připojit na síť W v cizině, a pokud budou našimi abonenty, budou to mít i patřičně levné,“ dodává Staněk.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).