Menu Zavřít

AKCIE S POLŠTÁŘEM

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Investiční příležitost pro klidné doby

Novým finančním instrumentem, který umožňuje investorům dosahovat zisků na stagnujících a pozvolně rostoucích (nebo klesajících) akciových trzích, jsou diskontové certifikáty. Hodí se pro investory, kteří v budoucnosti očekávají méně dynamický růst akciových indexů, a vyznačují se tím, že emitent poskytne investorovi při nákupu diskont (slevu) z kursu podkladového aktiva (například akcie), ale díky tomu může investor profitovat pouze do určité výše, takzvané cap (horní hranice).
Výše diskontu určuje emitent na základě následujících pravidel:

  1. čím je cap nižší, tím větší je diskont na podkladové aktivum,
  2. čím větší je volatilita podkladového aktiva, tím větší je diskont,
  3. čím větší jsou očekávané dividendy (během doby trvání diskontového certifikátu), tím větší je diskont,
  4. čím delší je doba trvání diskontového certifikátu, tím větší je diskont.

Druh a výše splatnosti diskontového certifikátu závisí na kursové hodnotě podkladového aktiva v době splatnosti:

  1. Pokud je kurs nižší než cap, dodá emitent investorovi podkladové aktivum (například akcii). Pokud nelze podkladové aktivum dodat (například je–li jím akciový index), následuje peněžní vyrovnání ve výši aktuální ceny (hodnoty).
  2. Je–li kurs podkladového aktiva v době splatnosti ve stejné výši jako cap nebo nad ním, obdrží investor nejvýše možný výnos.

Zadní kolečka.
Diskontové certifikáty jsou alternativní investiční možností a oproti přímému nákupu nabízejí potenciálním investorům atraktivní zúročení investovaných prostředků za sníženého rizika ztráty. Investor participuje přímo na vývoji podkladového aktiva, které koupí s diskontem z aktuálního kursu. Ale i když se podkladové aktivum bude vyvíjet konstantně, hodnota diskontového certifikátu každý den poroste, protože diskont je den ode dne postupně odbouráván. Dojde–li skutečně k poklesu kusů, je investor, který investoval do diskontových certifikátů, stále ve výhodě, protože diskont tvoří takzvaný polštář, který snižuje jeho potenciální ztrátu.

Víc než přímo.
Výhody diskontového certifikátu ukazuje následující příklad: Investor koupí diskontový certifikát, jehož podkladovým aktivem je akcie softwarové firmy SAP, jejíž akciový kurs je v době nákupu certifikátu 400 eur. Investor tedy může koupit akcii SAP přímo na burze za čtyři sta eur, nebo diskontový certifikát za cenu pouze 350 eur (a capu 450 eur). To znamená o 12,5 procenta levněji.
Investice má následující scénáře možného vývoje:
1.Pokles akcie na 350 eur – investor s diskontovým certifikátem SAP neutrpí žádnou ztrátu. Pokud by koupil přímo akcii, byla by jeho ztráta 12,5 procenta.
2.Kurs akcie zůstane nezměněn (400 eur), diskontový certifikát dosáhne zisku 14,3 procenta, přímá investice nedosáhne žádného zisku.
3.Růst akcie až do výše cap (450 eur) – diskontový certifikát dosáhne vyšší zisk – 28,6 procenta – než přímá investice, kde zisk dosahuje pouze 12,5 procenta.
4.Růst hodnoty akcie nad cap (například 500 eur) – držitel diskontového certifikátu stále dosahuje, díky slevě při koupi, zisku 28,6 procenta. Přímou investicí je dosaženo pouze 25 procent zisku. Aby byl výnos z přímé investice větší než u diskontového certifikátu, musela by hodnota akcie vzrůst nad 514 eur. Kurs podkladového aktiva, při kterém dochází k vyrovnání diskontového certifikátu a přímé investice, vypočítáme na základě následujícího vzorce:

  • *Cap/nákupní cena diskontového certifikátu x kurs podkladového aktiva přikoupi.
    V našem případě tedy:
    450/350 x 400 = 514,3 eura**

5.Velký růst akcie na 550 eur – teprve při nárůstu SAP akcie nad 514 eur dosáhne majitel diskontového certifikátu nižšího výnosu než při přímé investici.
Při 550 eurech je jeho zisk konstantní 28,6 procenta, ale přímá investice dosahuje zisku 37,5 procenta.

BRAND24

Jako cenné papíry.
Diskontové certifikáty se obchodují na burze jako cenné papíry. Emitent zajišťuje likviditu obchodování a kótuje denně nákupní a prodejní kursy. Investor při nákupu a prodeji platí stejné poplatky jako při obchodování s akciemi. Spekulační doba je rovněž stejná jako u akcií. Podle volby certifikátu mohou investoři získat až šedesátiprocentní výnos.
Vlastníci diskontových certifikátů ale nemají stejná práva jako akcionáři. Například při valných hromadách nemají hlasovací práva a nejsou jim vypláceny dividendy. Diskontové certifikáty mají také oproti akciím omezenou dobu trvání (většinou dvanáct až osmnáct měsíců). V současné době jsou poskytovány největší slevy při koupi vysoce volatilních
růstových titulů z Nasdaq nebo NEUER–MARKT.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).