Menu Zavřít

Advokát Teryngel ve vazbě

20. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Daňové úniky

BRAND24

Obvodní soud pro Prahu 8 poslal minulý týden do vazby známého advokáta Jiřího Teryngela, kterého protikorupční policie podezřívá z více než stomilionového daňového úniku. Terynglův obhájce Jiří Doucha už dříve uvedl, že důvodem stíhání je několik smluv, které právník podepsal, když na základě plné moci zastupoval jistou společnost. Firma pak pomocí těchto smluv připravila stát o více než 100 milionů korun na dani z přidané hodnoty. Podle informací médií šlo o společnost Letka Team a o obchod s cigaretami za téměř 750 milionů korun.
Ve vazbě Teryngel skončil kvůli tomu, aby neovlivňoval svědky. V případu jsou totiž obviněni čtyři lidé a vyslechnuti zatím byli pouze dva. Jednou z vyšetřovaných osob je i Marko Stehlík, syn bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka. Také jeho už policie zadržela.
Teryngel s uvalením vazby nesouhlasí a podal stížnost k pražskému městskému soudu.
Po roce 1989 zastupoval Teryngel například právě bývalého majitele Poldi Kladno Vladimíra Stehlíka, šéfa IPB Jiřího Tesaře a jeho náměstka Libora Procházku, ředitele vytunelované Kreditní banky Plzeň Jana Peterku, ale také podnikatele Tomáše Pitra.
V roce 2001 byl vyškrtnut ze seznamu České advokátní komory, podle které jednal neeticky, když ve věci sporného pronájmu Českého domu v Moskvě zastupoval obě strany - stát i nájemce. Soud ale později rozhodnutí komory zrušil.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).