Menu Zavřít

A přehrává, a ovládá...

28. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Nastupuje druhá generace MP3manů

Hudební přehrávače se vyvíjejí rychleji než kterýkoliv jiný segment trhu se zábavní elektronikou. Kde jsou ty časy, kdy se všichni rozplývali nad dvěma gigabyty a miniaturními rozměry iPodu Nano? Po několika měsících nabízí většina kvalitních přístrojů podstatně více než Nano v době svého příchodu na trh, poněkud jinak již vypadají i ceny.
Kapacita flash pamětí roste, výrazně klesají jejich ceny, narůstá výdrž a kvalitou displejů - prostoru ke změnám je víc než dost. První generace flashových MP3manů se pomalu stává historií; Mcody MX-400, který se mi nedávno dostal do rukou, kromě přehrávání hudby, malých rozměrů a velké výdrže, toho umí o něco víc…
Rozhodně se na poli přehrávačů nejedná o první počin korejského výrobce a už z hlediska designu nutno uznat, že se Korejci o dodržení svých standardů poctivě snažili - černé plastové šasi působí decentním a seriózním dojmem. Čelní straně dominuje barevný displej, zasazený do vystouplého bloku, čímž přehrávač trochu připomíná mobilní telefon. Z hlediska obrazové kvality je displej mírně nadprůměrný, potřeby uspokojí a není mu příliš co vytknout.
S displejem souvisí u flashových přístrojů poměrně neobvyklá možnost přehrávání filmů. Pokud někdo propadne kouzlu pětimilimetrového Arnolda, jenžto dvoumilimetrovým kulometem rozstřílí vše kolem sebe na mikrometrické trosky, prosím. Ostatní zřejmě podporu videa využijí párkrát na zkoušku a přehrávač pak bude v klidu sloužit k tomu, k čemu je navržen především, tedy k přehrávání hudby.
Namísto standardního joysticku má „emiksko“ deset tlačítek. Po stisknutí obligátního play se přehrávač zapne a ukáže, kolik je k dispozici volného prostoru a jaká je celková kapacita paměti. Při podržení tlačítka menu se dostanete do výpisu adresářů, krátkým stisknutím do hlavní nabídky, v níž pomocí směrových kláves listujete záložkami s funkcemi záznamu, FM rádia, filmů, hudby, nastavení a her. Během přehrávání, které emiksko umí na úrovni současné špičky, umí zobrazit název skladby a interpreta, hlasitost, typ použitého ekvalizéru a zbývající délku nahrávky. Orientace v nabídkách je díky intuitivním ikonám snadná a rychle se automatizuje. MX-400 zvládá tři hlavní audio formáty: MP3, OGG a WMA. Zvuk lze upravit několika přednastavenými ekvalizéry, případně využít manuální a přizpůsobit atmosféru nahrávky momentálním preferencím. Mezi klasické funkce patří FM rádio s pamětí na dvacet uložených stanic. Lze z něj nahrávat a doba záznamu je opět omezena pouze volnou pamětí (nahrávky se ukládají do formátu WMA).
Krmení skladbami probíhá jednoduše pomocí standardního USB portu. Naštěstí emiksko podporuje technologii MassStorage, takže není nutné instalovat žádný ovládací software. Po připojení se MX-400 přihlásí do systému jako výměnný disk a hudbu uložíte prostým kopírováním. Jeden gigabyt kapacity je poměrně málo, ovšem ke slovu se zde dostává jedna vlastnost, která činí MX-400 výjimečným: obsahuje totiž integrovanou čtečku SD karet, čímž je možné kapacitu paměti výrazně zvětšit. Po vložení karty přehrávač automaticky načte její obsah a zobrazí jej, jako by byl nahraný na vnitřní paměti. K největšímu pozitivu se však váže i největší negativum: paměťovou kartu nelze zasunout do přístroje celou a zhruba jeden a půl centimetru jí zůstane trčet ven. Omezení z toho plynoucí jsou zřejmá a opatrnost při manipulaci na místě.
Integrovaný mikrofon na horní plošce přehrávače dokáže MX-400 přetvořit v diktafon s kapacitou záznamu omezenou pouze volným místem v paměti. Nahrávka se ukládá v kompresním formátu MP3 ve velmi dobré kvalitě.
Zvláštností MX-400 je, že k němu výrobce nedodává síťovou nabíječku. Dobíjení akumulátoru probíhá přes rozhraní USB, tedy pouze připojením k počítači. Existují sice zdroje, které umí počítač simulovat a dají se připojit k síti, ale výrobce jejich použití nedoporučuje. Výdrž integrovaného akumulátoru je ovšem vynikající: dvacet čtyři hodin v kuse vydrží hrát hudbu a pět hodin video, což uspokojí snad každého.
Emiksko zřejmě nebude pro každého, svoje místo si ale rozhodně najde u těch, kdo chtějí po svém přehrávači něco navíc. Vedle možná úsměvné funkce dálkového ovládání televize, kterou podporuje (na internetové stránce výrobce je k nahlédnutí seznam televizorů, které MX-400 umí ovládat), jde o velmi dobře vybavený přehrávač se čtečkou paměťových karet, s vynikající výdrží a skvělým zvukem. Snad jen svými rozměry zhruba poloviny krabičky cigaret je MX-400 na flashový přehrávač poměrně velký.

Mcody MX-400
Rozměry: 33,5 x 75 x 19,5 mm
Hmotnost: 42 g včetně baterie
Displej: Color TFT LCD 128 x 160 obr. bodů, 10 řádků, 260 000 barev
Kapacita paměti: 512 MB/1 GB
Podporované formáty: MP3, WMA, ASF, OGG
Podporované video formáty: MPEG4, 160 x 120 obr. bodů, 15 fps
Výdrž akumulátoru: 24 hodin
Nabíjení akumulátoru: rychlé 2 hodiny, normální 4 hodiny, vše přes USB
Cena: 5890 Kč

Klady
+ design
+ displej
+ video
+ slot pro SD karty
+ cena

BRAND24

Zápory
- malá tlačítka
- SD karta se do slotu nevejde celá

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).