Menu Zavřít

A KONEČNĚ BANKROT

21. 9. 2001
Autor: Euro.cz

ČKD Dopravní systémy

Krajský obchodní soud v Praze prohlásil v pátek 28. ledna konkurs na majetek společnosti ČKD Dopravní systémy. Návrhů na úpadek pražského podniku bylo podáno celkem pět. Rozhodující byla zřejmě žádost firmy Sécheron Tchequie, jež má za Dopravní mi systémy pohledávku ve výši 7,5 milionu korun. Celkové závazky podniku jsou vyčíslené na zhruba pět miliard korun.

Soudkyně Jana Pečánková ustavila správcem konkursní podstaty Petra Dostála a zvláštním správcem pro zjištění veškerého majetku dlužníka a jeho následný soupis Jaroslavu Klímovou. „Teď by se měly konečně narovnat finanční vztahy, což se doposud nepodařilo. Jednání se strategickým partnerem se snad urychlí, doufá ředitel firmy Bohumír Kráčmar.

Majitel Dopravních systémů - Konsolidační banka - již počátkem prosince podepsala s německou firmou Siemens předběžnou dohodu o vstupu. Německý partner v minulosti několikrát zdůraznil, že nemá zájem pražský podnik převzít i s jeho z ávazky, a právě konkurs by mohl transakci zjednodušit. „Náš úmysl koupit firmu se prohlášením úpadku nemění. Máme i nadále zájem ji převzít, ať už sami, či spolu s českým státem, bankou nebo Dopravními podniky, a co nejrychleji obnovi t výrobu, uvedl technický ředitel Siemensu ČR Zdeněk Roubíček.

BRAND24

Podnik momentálně téměř nevyrábí, na nucených odstávkách jsou dvě třetiny zaměstnanců z celkem patnácti set. Prohlášení konkursu by podle mluvčího Konsolidační banky Tomáše Kronese nemělo bránit poskytnutí finanční pomoci ve výši 400 milionů korun na dokončení zakázky pro pražské metro. Čeká se však, až Dopravní systémy splní všechny podmínky. Zhruba třetina zaměstnanců již dostala výpověď a pro metro by mělo pracovat šest až sedm stovek lidí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).