Menu Zavřít

A DOST!

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Napster

SAN FRANCISKO (ČTK) – Americký Federální odvolací soud v San Francisku vyhověl ataku předních světových nahrávacích společností a zakázal internetovému portálu Napster, aby umožňoval vyhledávání a stahování hudebních souborů, jejichž obsah je chráněn autorskými právy.

Napsteru navíc hrozí, že bude odpovědný za škody, které žalobcům EMI, Sony, Warner Music a Universal vznikly. I když jen v tom rozsahu, že společnost o stahování autorizovaných nahrávek věděla a nic proti němu nepodnikla.

Odvolací soud minulý týden Napsteru také nařídil, aby uživatelům své služby znemožnil vzájemné propojení počítačů a kopírování hudebních souborů ve formátu MP3. „Je to jasné vítězství, odvolací soud zjistil, že předběžné opatření je nejen oprávněné, ale žádoucí. Rozhodl v náš prospěch v každém bodě, o kterém se jednalo, spokojeně konstatovala prezidentka a výkonná ředitelka Amerického sdružení nahrávacího průmyslu (RIAA) Hillary Rosenová.

Představitelé firmy nevylučují, že dodržení předepsaných podmínek by mohlo vést až k ukončení provozu portálu. Stejného názoru je i německá společnost Bertelsmann, která se loni v říjnu s Napsterem překvapivě spojila a oznámila, že vytvoří nový společný placený servis na členském principu. „Žádná služba, která bude zdarma nabízet on–line výměnu hudebních souborů, nemá z dlouhodobého hlediska šanci na přežití, tvrdí výkonný ředitel Bertelsmannovy divize elektronických obchodů eCommerce Group Andreas Schmidt.

Bezprostřední uzavření Napsteru zatím nehrozí, protože elektronický servis může sloužit klientům do doby, než soudkyně okrskového soudu Marilyn Hallová Patelová přepracuje na přání odvolacího soudu původní nález. Její závěry označil senát v San Francisku za příliš obecné.

BRAND24

Verdiktu odvolacího soudu předcházel doslova útok milionů uživatelů na webové stránky Napsteru, který zaznamenal rekordní návštěvnost. Počet uživatelů služby přesahuje podle posledních údajů padesát milionů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).