Menu Zavřít

3G ZLOBÍ JEN TROCHU

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

NTT DoCoMo

Tokio (Reuters) – První mobilní telefonování prostřednictvím sítě třetí generace – UMTS mají již dva týdny v Japonsku. Testovací provoz zatím sice poznamenávají drobné závady, operátor NTT DoCoMo je však údajně rád, že je může zaznamenávat. Podle zdrojů z DoCoMo tyto závady nemají nic společného s 3G, a je proto jisté, že japonská jednička získá i světové prvenství na poli nové bezdrátové technologie. Technologie 3G umožňuje přenos hlasu, obrazu i hudby a po–užívá podstatně vyšší rychlosti než současné mobilní telefony.

Japonští uživatelé si nicméně stěžují, že telefony nemají pořádnou výdrž. Baterka prý místo dvaceti dnů, na jaké jsou zvyklí u svých dosavadních přístrojů, vydržela Japoncům pouhý den nebo dva. Telefony a služby nyní testuje 3300 uživatelů z řad soukromých i korporátních klientů a vše mají samozřejmě zdarma. Na trh bude nová služba plně uvedena až 1. října.

V Evropě zavádění UMTS nebude zdaleka tak rychlé, jako tomu bylo v Japonsku. Evropští operátoři totiž utratili miliardové sumy za nákupy licencí. Nyní proto nemají prostředky na budování sítí, úvěrují je například i výrobci telefonů nebo zařízení pro budování sítí. Operátoři dokonce začali zvažovat, zda vůbec někdy se službami třetí generace přijdou, protože si nejsou jisti, že služba bude pro zákazníky atraktivní. Mnozí zjišťují, že k téměř ekvivalentním službám lze dospět i v rámci současné technologie GSM.

BRAND24

Český telekomunikační úřad počítá pro Česko s udělením čtyř licencí ve dvoustupňovém výběrovém řízení. Tři licence se nabídnou současným operátorům, čtvrtá, případně i další, pakliže ji nekoupí dnešní operátoři, bude nabídnuta v dražbě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).