Menu Zavřít

Zdravotní trable za hranicemi? Modrý evropský průkaz pojištěnce na vše nestačí

4. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Letní dovolenou letos podle průzkumů plánuje 75 % Čechů. Do zahraničí se chystá třetina české populace. Každý, kdo cestuje do ciziny, by si měl sjednat cestovní pojištění a většina Čechů to respektuje. Na modrý Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC) nelze totiž ani při cestování pouze po Evropě zcela spoléhat. Zdravotní péče, ke které EHIC opravňuje, nemusí být vždy dostatečná a zcela bezplatná, ve většině států se za lékařské ošetření platí minimálně spoluúčast.

„Průkaz EHIC, kterým se běžně prokazují klienti zdravotních pojišťoven u lékařů v České republice, je možné v případě potřeby nezbytné zdravotní péče předložit i ve většině dalších států Evropy. Konkrétně se jedná o země Evropské unie a dále o Norsko, Švýcarsko, Lichtenštejnsko a Island,“ vysvětluje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Na základě tohoto průkazu mají čeští pojištěnci podle Tichého v uvedených zemích nárok na akutní lékařské služby v tom rozsahu a za podmínek, za kterých by byly poskytnuty tamním pojištěncům.

To však platí pouze ve smluvních zdravotnických zařízeních, která jsou napojena na tamní systém veřejného zdravotního pojištění. Nesmí se tedy jednat například o soukromé kliniky, které nemají smlouvu s žádnou místní zdravotní pojišťovnou.


Repelent a pojistka. Češi na cestách přestávají podceňovat rizika

 Za své koníčky si klienti na cestách na pojištění připlatí


„Navíc je třeba počítat s možnou spoluúčastí za poskytnuté zdravotní služby a s případnými dalšími zákonnými poplatky, které bude muset český pacient zaplatit na místě. Tyto výlohy přitom mohou být leckdy tak vysoké, že člověku, který se před cestou do ciziny nepřipojistil, mohou zruinovat rodinný rozpočet,“ varuje mluvčí VZP.

Desetitisíce případů, čtvrt miliardy za péči

Případy, kdy Češi musejí v zahraničí vyhledat lékařskou pomoc, jsou poměrně četné. Jen VZP zaplatila v roce 2016 za nezbytnou zdravotní péči poskytnutou v evropských státech svým klientům, kteří se u lékařů prokázali průkazem EHIC, 270 milionů korun. Jednalo se o 28 180 případů.

Nejčastěji Češi navštívili ordinace v sousedních zemích, a to na Slovensku a v Německu. Nejvíce (43 %) veškeré vykázané zahraniční zdravotní péče na EHIC připadá na Slovensko. Za 12 tisíc případů pojišťovna zaplatila přes 47 milionů korun.

Tato suma však nebyla v celkovém souhrnu nejvyšší. Nejvíce peněz uhradila VZP zdravotnickým zařízením v Německu, a to více než 77 milionů korun.

TOP 10 zemí, kde loni klienti VZP nejčastěji vyhledali nezbytnou zdravotní péči TOP 10 zemí, kde v roce 2016 klienti VZP nejčastěji vyhledali nezbytnou zdravotní péči Pramen: VZP

Pravidlo čtyř hodin po zaplacení

Co když se ale rozhodneme pro cestu do zahraničí na poslední chvíli a cestovní pojištění už nemáme možnost v pobočkách pojišťoven uzavřít? Nezbývá než varianta pojištění on-line, ale i ta má svá pravidla.

Po vyplnění interaktivního formuláře u vybrané pojišťovny je podmínkou uzavření pojistné smlouvy zaplacení pojistného. Jeho výši vám na webu vypočte kalkulačka po zadání konkrétních údajů.


Přečtěte si k tématu:

Velký dovolenkový speciál: cestovní pojištění ano, nebo ne?

 Kapverdy


Pojistné můžete zaplatit platební kartou, pomocí elektronické peněženky či prostřednictvím elektronického bankovnictví. V případě, že odjíždíte až za tři dny a více, je možné platit pojištění bankovním převodem z účtu.

„Jestliže úhradu pojistné smlouvy provedete platební kartou přes internet, vzniká pojištění v 00:00 hodin dne sjednaného jako počátek pojistné doby. Zaniká datem konce sjednané pojistné doby. V žádném případě se nelze pojistit zpětně,“ vysvětluje mluvčí VZP.

BRAND24

Nově lze podle jeho slov pojištění sjednat i s platností od data sjednání, tedy v ten samý den. Pak pojištění vzniká čtyři hodiny po zaplacení platební kartou přes internet.

Čtěte také:

Nový cestovní pas do 24 hodin. Česko vylézá z byrokratického pravěku

V prvním čtvrtletí se v Česku ubytovalo 3,6 milionu turistů, meziročně o 11 procent více

ÚS zrušil část zákona o zdravotním pojištění. Zákonodárci mají rok a půl na nápravu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).