Menu Zavřít

Zbraně podle studie zabijí v Americe 1300 dětí za rok

20. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Na 1300 dětí do 17 let zabijí ve Spojených státech každoročně střelné zbraně. Uvádí to studie amerického vládního Střediska pro výzkum chorob a prevenci (CDC), podle níž je dalších 5800 dětí zbraněmi vážně poraněno.

Výrazně více ohroženi jsou podle statistik střelnými zbraněmi chlapci, kteří tvoří 82 procent případů úmrtí. Děti z černošských rodin mají desetkrát větší pravděpodobnost než běloši, že se stanou obětí střelné zbraně.

„Zranění způsobená střelnou zbraní jsou přední příčinou úmrtí amerických dětí od jednoho do 17 let věku a každoročně významně přispívají k předčasným úmrtím, chorobám či ochrnutí dětí,“ řekla vedoucí autorka studie Katherine Fowlerová z CDC, které práci označilo za dosud nejkomplexnější studii svého druhu v USA.

Více než polovina mrtvých dětí je obětí vraždy, 38 procent případů úmrtí tvoří sebevraždy, kterých za období let 2007 až 2015 přibylo o 60 procent.

Spojené státy patří k nejliberálnějším zemím co do zbraňových zákonů, což často kritizuje část politiků i veřejnosti, zpřísnění pravidel se však dlouhodobě nedaří prosadit i kvůli mocné zbraňové lobby.

BRAND24

Studie podotýká, že mladí Američané tvoří až 90 procent mladých obětí střelných zbraní z ekonomicky vyspělých zemí.

Zbraně se možná rozšíří i mezi českými civilisty:

Česko podá žalobu na směrnici o zbraních, souhlasila vláda


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).