Menu Zavřít

Vrah Borise Němcova dostal 20 let vězení

13. 7. 2017
Autor: čtk/ap

Čečenec Zaur Dadajev, usvědčený z předloňské vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova, byl v Moskvě odsouzen k 20 letům odnětí svobody. Prokurátorka přitom žádala doživotí. Čtveřice spolupachatelů si má podle vojenského soudu odpykat tresty od 11 do 19 let, informovala agentura Interfax. Obhájci odsouzených se hodlají odvolat, prokurátorka má v úmyslu se k takové možnosti vyjádřit až po prostudování rozsudku.

Soudce Jurij Žitnikov v rozsudku uvedl, že trest si má odsouzenec odpykat v nápravném zařízení s přísným režimem. Ještě dříve Dadajevovi vyměřil 17 let za nájemnou vraždu a sedm let za nezákonné držení zbraně, což nakonec shrnul do 20 let.

„Nejsem vinen, věřím v Alláha a neskloním se před nikým. Ani před prokuraturou, ani před (vyšetřovatelem) Krasnovem, ani před (tajnou službou) FSB,“ prohlásil Dadajev. Řekl také, že jeho doznání bylo vynuceno mučením.

Soud rovněž Dadajeva zbavil hodnosti poručíka, státního vyznamenání za statečnost a vyměřil mu pokutu 100 tisíc rublů (asi 38 tisíc korun).

Pro spolupachatele vraždy navrhovala prokurátorka tresty od 17 do 23 let. Podle rozsudku si Anzor Gubašev má odpykat 19 let za mřížemi, jeho bratr Šadid 16 let, Tamerlan Eskerchanov 14 let a Chamzat Bachajev 11 let, všichni v zařízení s přísným režimem. Všichni také mají zaplatit po 100. 00 rublech. Eskerchanov přišel o hodnost praporčíka policie.

„Dali 11 let člověku, který nic nespáchal,“ řekl Bachajevův advokát. Dadajevův obhájce si stěžoval, že soud vyloučil z případu záznamy z kamer, dokazující alibi jeho klienta. „Soud se dopustil tolika pochybení, že rozsudek bude zrušen,“ věří advokátka Eskerchanova.

Verdikt neuspokojil ani pozůstalé. Právní zástupce Němcovovy dcery zdůraznil, že organizátoři a objednavatelé vraždy, které se dosud nepodařilo vypátrat, by měli dostat tvrdší tresty než vykonavatelé.


Velmistr Kasparov: Mafiánské Putinovo Rusko je třeba porazit hybridní válkou

 Gary Kasparov


„Samozřejmě, že je to málo. Co je 20 let za lidský život?“ prohlásil Němcovův spolupracovník Ilja Jašin. Tak mírný trest podle něj vzbuzuje pochybnosti, protože pro nájemného vraha je jedině správné doživotí. Za ještě horší považuje, že vrahův klient je na svobodě.

Mluvčí Vyšetřovacího výboru, který je jakousi ruskou obdobou FBI, ujistila veřejnost, že vynesením verdiktu vyšetřování Němcovova případu nekončí. Ostatně po předpokládaném organizátorovi vraždy Ruslanu Muchudinovovi bylo vyhlášeno mezinárodní pátrání.

Němcovova dcera Žanna se podle serveru Newsru.com naopak domnívá, že vyšetřovatelé pátrají pouze „na oko“ a rozhodli se Muchadinova raději nedopadnout, protože od tohoto muže vede stopa ke spolupracovníkům vládce autonomního Čečenska Ramzana Kadyrova.

Porota shledala 29. června pětici Čečenců vinnými z úkladné vraždy kritika Kremlu. Dadajev je považován za vykonavatele vraždy, jejíhož objednavatele se dosud nepodařilo vypátrat. Bratry Gubaševovy, Bachajeva a Tamerlana Eskerchanova, kteří podle obžaloby zajistili zbraň a Němcova před vraždou sledovali, porota označila za spolupachatele.

BRAND24

Dadajev podle vyšetřovatelů zabil Němcova na mostě přes řeku Moskvu na dohled od Kremlu půl hodiny před půlnocí 27. února 2015. Usmrtil ho šesti výstřely z pistole. Podle vyšetřovatelů byl šestým spolupachatelem Beslan Šavanov, který se později při zatýkání v Čečensku vyhodil do povětří trhavinou.

Němcov byl vůdčí postavou ruské opozice

- Do veřejného života v někdejším Sovětském svazu se Němcov zapojil po havárii jaderné elektrárny Černobyl na jaře 1986. Byl členem ekologického hnutí Za jadernou bezpečnost v Gorkém (dnes Nižnij Novgorod) a v roce 1990 jej zvolili do parlamentu.

- V srpnu 1991 podpořil prezidenta Borise Jelcina, čelícího pokusu o komunistický převrat. Po potlačení puče byl Němcov jmenován zmocněncem prezidenta v oblasti Nižnij Novgorod a následně gubernátorem této oblasti.

- Prvním vicepremiérem ruské vlády byl v letech 1997 - 1998. Od března do listopadu 1997 zastával i post ministra paliv a energetiky. Od dubna 1998 do srpna téhož roku byl řadovým vicepremiérem.

- Od liberálně smýšlejícího obdivovatele Margaret Thatcherové se očekávalo, že urychlí tempo hospodářských reforem v Rusku. Zpočátku se o Němcovovi spekulovalo i jako o možném nástupci prezidenta Jelcina. Ekonomická krize v roce 1998 však Němcova stála křeslo ve vládě a zhatila i jeho prezidentské ambice.

- Na konci roku 1998 založil liberální politickou stranu Mladé Rusko, která se stala součástí koalice Svaz pravicových sil (SPS). V letech 2000 až 2003 řídil Němcov poslaneckou frakci SPS ve Státní dumě a od května 2001 do ledna 2005 byl předsedou federální politické rady SPS. Jím vedená SPS se ostře vymezovala vůči prezidentovi Vladimiru Putinovi. Ve volbách v roce 2003 však ztratila zastoupení v parlamentu.

- Po odchodu z parlamentu v roce 2003 pomáhal organizovat pouliční protesty proti Putinově režimu, několikrát jej zatkli a uvěznili. Kreml kritizoval za zhoršující se ekonomickou situaci v zemi, za korupci provázející přípravu zimních olympijských her v Soči či za angažmá Ruska v současné krizi na Ukrajině. Pod názvem Putin a válka připravoval knihu shrnující důkazy o zapojení ruských ozbrojených sil do bojů na východní Ukrajině na straně proruských separatistů.

- Od září 2013 až do své smrti byl poslancem parlamentu Jaroslavské oblasti.

- Narodil se 9. října 1959 v Soči v rusko-židovské rodině. Počátkem 80. let absolvoval radiofyzikální fakultu univerzity v Gorkém (dnes Nižnij Novgorod). Byl otcem čtyř dětí.

Vybraná fakta o vraždě Němcova a o jejím vyšetřování:

- Němcov byl zastřelen 27. února 2015 kolem půl dvanácté večer na Velkém moskvoreckém mostě, po kterém se s přítelkyní, modelkou Hannou Duryckou, vracel z večeře v restauraci Bosco v obchodním domě GUM do svého bytu za řekou Moskvou.

- Vražda se odehrála před povolenou demonstrací proti Putinově vládě a válce na Ukrajině, která se měla konat 1. března. Ještě během večeře Němcov poskytl rozhovor ukrajinskému rádiu o připravované akci.

- Útočníkovi, který na Němcova vypálil asi šest ran, se podařilo uniknout v autě, kterým přijel na místo.

- Záhy byla zatčena pětice podezřelých: Zaur Dadajev, bývalý příslušník speciálního čečenského bezpečnostního praporu Sever, bratři Anzor a Šadid Gubaševové, Chamzat Bachajev a Temirlan Eskerchanov. Další podezřelý, Beslan Šavanov, se při zatýkání vyhodil do povětří.

- Zadržení byli obviněni z vraždy 29. prosince 2015. Motivem činu byla údajně Němcovova tvrdá kritika lednového vyvraždění redakce francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo muslimskými extremisty.

- Policie tvrdí, že mužem v pozadí je bývalý bojovník čečenského bezpečnostního praporu Ruslan Muchudinov, který se ukrývá v zahraničí. Rusko na něj vydalo mezinárodní zatykač.

- Hlavní líčení v případu vraždy Němcova začalo vloni v říjnu. Prokurátorka Marija Semjoněnková označila pět souzených Čečenců za bezprostřední vykonavatele nájemné vraždy. Jednali podle ní ze zištných důvodů, za slíbenou odměnu ve výši nejméně 15 milionů rublů (5,8 milionu korun). Objednavatel zločinu ale s nimi na lavici obžalovaných neusedl a Němcovova rodina je přesvědčená, že Kreml o jeho odhalení ve skutečnosti nestojí.

Dále čtěte:

Navalnyj se bude léčit ve Španělsku. Úřady mu vrátily pas

Ruské úřády zakázaly Chodorkovského opoziční hnutí

Chodorkovskij: Hledám Putinova soupeře pro rok 2018


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).