Menu Zavřít

Ve finském Turku útočil muž s nožem. Dva lidé zemřeli

18. 8. 2017
Autor: čtk

Dva mrtvé a osm zraněných si dnes vyžádal útok ve městě Turku na jihozápadě Finska. Muže, který se na lidi v centru města vrhl s nožem v ruce, policisté postřelili do nohy a následně zadrželi. Motiv činu zatím není znám.

„Policie postřelila na noze osobu podezřelou ze spáchání trestného činu. Osoba byla zadržena. Doporučujeme, aby se lidé vyhýbali centru Turku,“ napsala policie odpoledne na twitteru. Následně evakuovala mimo jiné největší knihovnu ve městě a jedno z nákupních center, uvedl server YLE.

Incident se odehrál v oblasti náměstích Puutori a Kauppatori v samotném centru Turku. Podle finského listu Ilta-Sanomat útočník napadl mimo jiné ženu s kočárkem. Osm zraněných je v péči lékařů v místní nemocnici. Podle listu Helsingin Sanomat je několik z nich v kritickém stavu. Agentuře AFP ale ředitel nemocnice Petri Virolainen řekl, že zranění jsou ve stavu stabilizovaném. Zda je v bilanci osmi zraněných zahrnut i postřelený útočník, není jasné.

Policie už oznámila, že v souvislosti s incidentem posílí ostrahu na letišti v metropoli Helsinkách a na finských železničních stanicích. Vlaky a autobusy odjíždějící z města Turku policie kontroluje.

„Vláda pečlivě sleduje vývoj událostí v Turku a probíhající policejní operaci. Kabinet se ještě dnes sejde,“ uvedl na twitteru finský premiér Juha Sipilä.

BRAND24

Turku, které má asi 180 tisíc obyvatel, leží zhruba 150 kilometrů západně od hlavního města.

Dále čtěte:

Počet obětí útoků v Katalánsku vzrostl na 14

Na lepší ochranu měkkých cílů je připraveno 359 milionů

Falešný atentátník lákal peníze z IS. V Německu ho odsoudili za podvod


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).