Menu Zavřít

Těžká rána pro separatisty? Nezávislost si přeje stále méně Katalánců

21. 7. 2017
Autor: ČTK

Zhruba dva měsíce před plánovaným referendem o odtržení Katalánska od Španělska podporuje myšlenku nezávislosti regionu stále méně lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury CEO, který dnes zveřejnil list La Vanguardia. Španělská justice už dříve označila konání lidového hlasování o nezávislosti Katalánska za neústavní.

Odtržení hospodářsky silného regionu od Španělska by podle průzkumu nyní v referendu podpořilo jen 41,1 procenta Katalánců, tedy téměř o tři procentní body méně než v březnu. Proti nezávislosti se vyslovilo v anketě 49,4 procenta dotázaných. V posledním podobném průzkumu to bylo 48,5 procenta. Zbytek respondentů neví, jak by se v případném hlasování rozhodl.

Podle listu La Vanguardia je výsledek aktuálního průzkumu těžkou ranou pro předsedu katalánské regionální vlády Carlese Puigdemonta, který trvá na konání referenda naplánovaného na 1. října. Před týdnem Puigdemont kvůli sílícím rozporům uvnitř své vlády ohledně lidového hlasování vyměnil dokonce tři ministry.


Katalánsko zvažuje možnost vyhlásit nezávislost i bez referenda. Čtěte více

  Barcelona, demonstrace Katalánců za možnost hlasovat o nezávislosti


Katalánci jsou ohledně odtržení od Španělska dlouhodobě rozdělení. Katalánská vláda už v listopadu 2014 uspořádala nezávazné lidové hlasování, v němž se pro nezávislost vyslovilo zhruba 80 procent hlasujících. Účast ale činila jen asi 40 procent.

Letos v únoru španělský ústavní soud upozornil představitele autonomního regionu Katalánsko, že se uspořádáním referenda vystaví trestnímu stíhání. Kvůli předchozímu referendu z roku 2014 potrestala španělská justice, ale i katalánský nejvyšší soud několik členů tehdejší katalánské vlády včetně premiéra Artura Mase dočasným zákazem politické činnosti.

BRAND24

Proti odtržení Katalánska od zbytku země dlouhodobě vystupuje také španělský premiér Mariano Rajoy. Dnes například oznámil, že veřejné prostředky ze státního rozpočtu do regionu potečou jen tehdy, pokud místní vláda zaručí, že nebudou použity na organizování nezákonného referenda.

Dále čtěte:

Katalánci budou hlasovat o nezávislosti. Referendum se chystá na 1. října

Skotská euroskepse roste. Může ohrozit referendum o nezávislosti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).