Menu Zavřít

Soud EU: Hamas má zůstat na seznamu teroristických organizací

26. 7. 2017
Autor: čtk

Soudní dvůr Evropské unie dnes rozhodl, že palestinské hnutí Hamas by mělo zůstat na unijním seznamu teroristických organizací. Případ proto vrátil nižší instanci. Separatistická organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) působící na Srí Lance by naopak ze seznamu měla podle soudu zůstat vyňata. Informovala o tom agentura Reuters.

Nižší instance soudu EU v prosinci 2015 rozhodla o vyřazení Hamasu ze seznamu teroristických organizací na základě formálních nedostatků někdejšího rozhodnutí EU, kterým bylo hnutí na soupis v roce 2003 zapsáno. Nestalo se tak totiž na základě zhodnocení činů Hamasu, ale na základě informací z médií, internetu, ale i od USA a Izraele, což soud nepovažoval za dostatečné.


Přečtěte si o pozadí katarské krize:

Esej: Hnutí Hamás 2.0

 Zebra podezřele podobná mezkovi


Proti rozhodnutí se však v lednu 2016 odvolaly členské země EU. Následně v září loňského roku generální advokátka Soudního dvora Evropské unie Eleanor Sharpstonová uvedla, že Hamas opravdu měl být odstraněn ze seznamu teroristických organizací, jelikož vlády osmadvacítky neposkytly dostatečné důkazy o tom, že se Hamas podílí na teroristických útocích. Ačkoliv rozhodnutí Sharpstonové závazné nebylo, není příliš obvyklé, aby se soudní dvůr jejími doporučeními neřídil.

BRAND24

Izrael vedl s Hamasem, který ovládá palestinské Pásmo Gazy, několik ozbrojených konfliktů. Poslední trval před dvěma lety 50 dní. O život při něm podle palestinských úřadů přišlo více než 2100 Palestinců, většinou civilistů. Na izraelské straně zahynulo 67 vojáků a šest civilistů.

Dále čtěte:

Esej: Sebevražedný instinkt

Hnutí Hamas už nechce zničit Izrael

Nakoukání do katarské krize. Jde hlavně o asijské trhy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).