Menu Zavřít

Rusové zřejmě zabili šéfa islamistů Bagdádího

16. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Ruské letectvo při náletu na poradu vedení Islámského státu zřejmě zabilo vůdce této teroristické organizace abú Bakra Bagdádího. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany s tím, že smrt vůdce IS ověřuje. Západní koalice, kterou proti ozbrojeným islamistům vedou USA, uvedla, že informace o usmrcení Bagdádího nemůže potvrdit. Kreml se zdržel komentáře a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov připustil, že zpráva o zabití vůdce IS "dosud není stoprocentně potvrzená".

Nálet podnikly stíhací bombardéry Su-35 a Su-34 ještě v noci na 28. května na jižním předměstí syrského města Rakka, které je baštou islamistů. Rusové o náletu předem informovali Američany.

„Podle informace, kterou prověřujeme různými kanály, se porady zúčastnil také vůdce IS Ibráhím abú Bakr Bagdádí, který byl při náletu zabit,“ tvrdí ruští vojáci podle agentury Interfax. Při desetiminutovém náletu přišli o život další vysocí pohlaváři IS, jakož i tři desítky polních velitelů střední úrovně a až tři stovky bojovníků IS z tělesné stráže vedení.

Podle zástupce Bílého domu citovaného agenturou Reuters americká administrativa prozatím nemůže Bagdádího smrt potvrdit. Mluvčí koalice vedené Spojenými státy Ryan Dillon řekl, že v tuto chvíli nemůže zprávu o Bagdádího smrti potvrdit.

Rusové zlikvidovali přes sto teroristů

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu už ruskou bezpečnostní radu informoval, že Bagdádí byl zřejmě zabit. „Ministr obrany informoval účastníky schůzky rady, že při ruském útoku u Rakky bylo zlikvidováno více než sto teroristů včetně velitelů Islámského státu, mezi nimiž byl asi i Bagdádí,“ uvedla k obsahu Šojguovy informace ruská televize.

Šéf exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) Ramí Abdar Rahmán se ale přiklání k těm, kteří o Bagdádího smrti pochybují. Sdělil, že podle jeho informací byl Bagdádí koncem května na jiném místě, a to ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur. Na dotaz, co tam Bagdádí dělal, Rahmán odpověděl otázkou: „Je rozumné, aby se Bagdádí dobrovolně vydal na nebezpečné místo, kde mu hrozil útok jak ze strany koalice vedené USA, tak Ruska?“

Mluvčí Kremlu dal najevo, že prezident Vladimir Putin byl jako vrchní velitel o možné likvidaci Bagdádího informován, ale dalšího vyjádření se Dmitrij Peskov zdržel a doporučil obracet se s dotazy na ministerstvu obrany.

V posledních letech bylo několikrát ohlášeno Bagdádího zabití či zajetí, ale nakonec se tyto zprávy nepotvrdily.

BRAND24

Ruské letectvo působí v Sýrii od předloňského podzimu. Nasazeno bylo k podpoře sil prezidenta Bašára Asada, ruského spojence v Damašku.

O boji s islamisty dále čtěte:

Pentagon vyšle do Afghánistánu další tisíce vojáků

NATO vyslyšelo Trumpovy výzvy. Stane se součástí koalice proti islamistům


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).