Menu Zavřít

Rusko rozšířilo embargo na dovoz vepřového z Česka. Kvůli africkému moru

3. 7. 2017
Autor: čtk

Kvůli výskytu afrického moru prasat u divokých prasat rozšířilo Rusko embargo na dovoz vepřového masa z Česka o kategorie zpracovaných potravinářských výrobků jako jsou uzeniny a konzervy. Nově je zakázán český vývoz i u řady nepotravinářských výrobků souvisejících s chovem prasat, například krmiv. Rozšíření zákazu ale nebude mít na Česko velký dopad, mělo by se dotknout vývozů v řádech jednotek milionů korun ročně, uvedl ministerstvo zemědělství.

„Podle současných podkladů od úřadů Ruské federace hodnotíme reakci na výskyt afrického moru prasat u divokých prasat v ČR jako rozšíření dosavadního veterinárního a politického embarga,“ uvedla mluvčí ministerstva Markéta Ježková. Z podstatnějších položek jde zejména o zpracované potravinářské výrobky - uzeniny a konzervy, dále plemenná zvířata a genetický materiál, dodala.

Podle Agrární komory Česko prostřednictvím veterinární správy a vzájemné spolupráci s okolními zeměmi garantuje veškerá nezbytná hygienická a veterinární opatření‎ k pohybu zvířat a produkce z nich plynoucí. „Vzhledem k závažnosti této infekce předpokládám, že tento přístup okolní země pečlivě sledují a vnímají a dokážou vyhodnotit jako preventivně dostatečný,“ uvedl Jiří Felčárek z komory.

Pokud by další země zakázaly dovoz českého vepřového či produktů z něj, nemělo by to přesto výrazný vliv na agrární export. „Národní produkce pokrývá naší spotřebu zhruba z poloviny a objemy vývozu nehrají u této komodity až tak zásadní roli,“ dodal Felčárek.

O zákazu dovozu vepřového začátkem roku 2014 rozhodla ruská veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor. Rusko zavedlo zákaz poté, co se objevilo několik případů afrického moru prasat v některých oblastech EU. Odvolávalo se na sanitární a fytosanitární opatření podle pravidel Světové obchodní organizace (WTO).


Prasata ve firmě Zemet africký mor nemají. Čtěte více

Ilustrační foto


WTO ale v srpnu 2016 rozhodla, že Rusko nesplnilo mezinárodní normy, když v roce 2014 zakázalo dovoz prasat a vepřového z EU, a porušilo tak pravidla organizace. Odvolací orgán WTO pak letos v únoru zamítl odvolání Ruska ve sporu s EU ohledně tohoto zákazu dovozu.

BRAND24

Evropská komise v únoru také uvedla, že rozhodnutí WTO potvrdilo, že opatření přijatá Ruskem vůči EU měla málo co společného se skutečnými hygienickými nebo zdravotními riziky.

V roce 2013 činila hodnota exportu vepřového z EU do Ruska kolem 1,4 miliardy eur (38 miliard korun). Rusko se tak v té době na celkovém vývozu vepřového z EU podílelo zhruba jednou čtvrtinou.

Na Zlínsku se našlo 17 uhynulých divočáků, mor potvrzen u čtyř
Na Zlínsku se našlo již 17 uhynulých divočáků, africký mor prasat byl potvrzen zatím u čtyř zvířat, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Takzvaná zamořená oblast, ve které platí mimořádná veterinární opatření, se ode dneška rozšířila na celý okres Zlín. Původně se týkala jen desetikilometrového okruhu kolem místa, kde byli nalezeni před dvěma týdny první dva uhynulí divočáci, u nichž se nákaza potvrdila.

„Současná mimořádná veterinární opatření platí na území celého okresu. Mezi veterinární opatření, která v dané oblasti platí, patří zákaz lovu a krmení divokých prasat, monitoring divokých prasat, a také vyšetření evidovaných chovů prasat domácích v této zóně,“ uvedl Vorlíček.

Veterináři již po prvním potvrzení výskytu afrického moru prasat testovali prasata chovaná společností Zemet u Zlína, výsledky byly negativní, zvířata jsou tam zdravá. Nyní by se měly po rozšíření oblasti podle Vorlíčka zkontrolovat další tři chovy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).