Menu Zavřít

Rus vypral přes bitcoiny 90 miliard. Zatkli ho v Řecku

26. 7. 2017
Autor: čtk

Řecká policie zadržela osmatřicetiletého muže ruské národnosti podezřelého z rozsáhlého praní špinavých peněz prostřednictvím kybernetické měny bitcoin. Muž hledaný Spojenými státy čelí obvinění, že převedl do bitcoinů nejméně čtyři miliardy dolarů (bezmála 90 miliard korun) z nezákonných podnikatelských aktivit. .

Rusa Řekové zadrželi v úterý ve spolupráci s americkými úřady, které na něj vydaly zatykač. Policie jej umístila do vazby do doby, než justice přezkoumá žádost Spojených států o jeho vydání. Policie nezveřejnila totožnost zadrženého, podle zdrojů agentury Reuters se jmenuje Alexander Vinnik.

Další zdroje Reuters uvedly, že Vinnik je klíčovou osobou stojící za platformou BTC-e, která je jednou z nejstarších bitcoinových burz. BTC-e je nyní mimo provoz poté, co v úterý ohlásila „technické problémy“.


Přečtěte si o výkonnější pračce:

Inter jako pračka. Peking si posvítí na čínského majitele milánského klubu

 Čínský maloobchodní prodejce Suning slavnostně oznamuje převzetí Interu Milán


Podle řecké policie je zadržený podezřelý z toho, že od roku 2011 řídí zločineckou organizaci, která provozuje „jednu z největších webových stránek zabývajících se kybernetickým zločinem na světě“. BTC-e byla založena právě v roce 2011.

Podle policejního zdroje obviňují Spojené státy zadrženého z toho, že do bitcoinů převáděl peníze pocházející z kybernetického vydírání, obchodu s drogami, krádeží identit a daňových podvodů. Zadržený obvinění popírá. Ruské ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters uvedlo, že o tomto případu nemá žádné informace.

Muž byl zadržen v malé pobřežní vesnici na severu Řecka. Policie v jeho hotelovém pokoji zajistila řadu elektronických zařízení, včetně mobilních telefonů, dvou laptopů a pěti tabletů.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Protože není pod kontrolou žádné centrální banky a dá se snadno přesouvat, často měnu využívají ti, kdo se chtějí vyhnout kontrole svého kapitálu.

BRAND24

Burza BTC-e umožňuje uživatelům anonymně prodávat a nakupovat bitcoiny za tradiční měny, jako je například americký dolar. V anonymitě dosud byli rovněž lidé, kteří stáli za fungováním této burzy.

Přečtěte si také o historii alternativních měn:

Alternativní platidla: deset a jeden způsob, jak být na mizině


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).