Menu Zavřít

Prodej armádní techniky pod cenou: k soudu zamíří čtyři obžalovaní

28. 7. 2017
Autor: čtk

Pražské vrchní státní zastupitelství poslalo k soudu obžalobu na čtyři muže v kauze nezákonného převodu majetku ministerstva obrany na jiné subjekty. Případ se týká prodeje vojenského materiálu či náhradních dílů, který nebyl pro stát výhodný. Muži byli obviněni z porušení povinnosti při správě cizího majetku, za které hrozí dva až osm let vězení, a zneužití pravomoci úřední osoby se sazbou pět až 12 let vězení.

Mezi obviněné podle médií patří bývalý ředitel státního Vojenského opravárenského podniku (VOP) Adolf Veřmiřovský, exředitel někdejší armádní Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem Josef Lachman a jeho zástupce Roman Pavlík. Posledním stíhaným je generál Vladimír Halenka, který velel vojenské logistice.

Případ se týká odprodeje hlavně kolové a pásové vojenské techniky a náhradních dílů k ní ve veřejných soutěžích nebo v přímém prodeji. Úředníci podle policie věci prodali za nižší ceny, než za které je prodat mohli.


Zbrojař v úzkých. O Strnadovu firmu se zajímá NBÚ

 Jaroslav Strnad


Mladá fronta Dnes v minulosti s odkazem na policejní dokumenty uvedla, že se policisté zabývali třemi podezřelými obchody mezi roky 2009 a 2013. Obrana při nich převedla na VOP obrněný transportér, bojová vozidla, přes 200 motorů do bojových aut nebo přes dvě desítky tankových motorů. Při dvou obchodech vznikla údajně škoda přes sedm milionů korun. Třetí zastavil tehdejší ministr obrany Vlastimil Picek předtím, než se uskutečnil.

BRAND24

Případ vypukl na začátku března 2015, kdy byli podezřelí obviněni. V hledáčku policie byli nejméně dva roky předtím. Policie předloni kvůli případu provedla několik domovních prohlídek, a to i u majitele zbrojařské firmy Excalibur Group Jaroslava Strnada, která měla v některých obchodech figurovat jako konečný zákazník. Firma však odmítla, že spáchala něco nekalého. Vyslechnut byl také bývalý generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita. Po výslechu byl propuštěn.

Dále čtěte:

Největší armádní nákup vlády: za obrněná vozidla zaplatí 9,2 miliardy

Export vojenského materiálu letos překročí 20 miliard. Nedostatku pracovníků navzdory

Zbrojaře Strnada zajímají slovenské státní peníze. Koupil dvě klíčové firmy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).