Menu Zavřít

Mexiko zasáhlo ničivé zemětřesení. Zemřelo nejméně 225 lidí

20. 9. 2017
Autor: čtk

V důsledku úterního zemětřesení v Mexiku zemřelo nejméně 225 lidí. Informoval o tom dnes ráno šéf mexického úřadu civilní obrany Luis Felipe de la Puente. Upravil tak své předchozí informace, které hovořily o celkem 248 obětech na životech. Podle českého ministerstva zahraničí mezi oběťmi ani zraněnými prozatím nejsou žádní Češi.

Epicentrum otřesů o síle 7,1 stupně byly ve státě Puebla na jihu Mexika, ale silně zasažena byla i metropole Mexiko, kde je nyní hlášeno 94 mrtvých. Dalších nejméně 71 obětí hlásí stát Morelos jižně od hlavního města. Ve státě Puebla zahynulo nejméně 43 lidí. Dalších 12 mrtvých má stát Mexiko, čtyři stát Guerrero a jednu oběť hlásí stát Oaxaca.

V oblasti pokračují i přes noc záchranné práce s cílem vyprostit co nejvíce živých lidí z trosek desítek budov.

Otřesy, k nimž došlo v den 32. výročí ničivého zemětřesení s tisícovkami obětí, zanechaly miliony lidí bez proudu a poničily řadu silnic či mostů, informují místní média.

Desítky budov je v troskách a mnoho jich bylo poničeno. Primátor hlavního města Miguel Ángel Mancera řekl, že jenom v metropoli se budovy zřítily na 44 místech.

Záchranáři prohledávají také sutiny základní školy na jihu metropole. Ministerstvo školství uvedlo, že odtud bylo zatím vytaženo 25 těl, z toho dětských. Školu v noci navštívil i prezident Enrique Peňa Nieto. V tu dobu se podle něj pohřešovalo 30 dětí a osm dospělých.

Podívejte se na záběry z následků zemětřesení:

Příbuzní dvou dívek uvězněných v troskách tvrdí, že od nich údajně dostali zprávy z mobilu. Úřady vyzývají obyvatele, aby raději zůstávali doma a nepřekáželi záchranářům v práci. Mexické úřady informovaly, že zemětřesení zasáhlo 209 škol, z nichž 15 utrpělo vážné škody.

BRAND24

Úřady vyzývají obyvatele, aby raději zůstávali doma a nepřekáželi záchranářům v práci.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).