Menu Zavřít

Londýnský útok dodávkou podle policie zjevně mířil na muslimy

19. 6. 2017
Autor: čtk

Dnešní útok dodávkou na skupinu lidí u mešity ve čtvrti Finsbury Park na severu Londýna byl zcela zjevně útokem na muslimy. Řekla to šéfka londýnské policie Cressida Dicková. Útočníkem byl 47letý Darren Osborne z Cardiffu. S obyvateli okolí místa atentátu se kromě dalších politiků setkala i premiérka Theresa Mayová.

Podle Dickové bude členy muslimské komunity v okolí jejich londýnských modliteben v nadcházejících dnech střežit mnohem více policistů. „Jakoukoli formu zločinů z nenávisti bereme vážně,“ uvedla šéfka metropolitní policie. Teroristé podle ní společnosti nerozdělí, naopak posílí odhodlanost policie bojovat proti zločinu.

Sedmačtyřicetiletý Osborne je vyšetřován kvůli podezření z přípravy a spáchání teroristického činu za to, že najel dodávkou do skupiny muslimů nedaleko velké mešity na severu Londýna. Na místě zůstalo ležet deset zraněných a jeden mrtvý, i když policie zatím neví, zda jeho úmrtí souvisí s útokem. Už před činem prý totiž dostával první pomoc. Sedm zraněných zůstává stále v nemocnici, uvedl zdravotnický úřad NHS.


Britové se vedle terorismu potýkají i s rozpolcenou politickou scénou:

Pád Mayové pokračuje. Téměř polovina Britů ji nechce za premiérku

 Britská premiérka Theresa Mayová


BBC informovala, že Osborne vyrůstal v západoanglickém městě Weston-super-Mare a má čtyři děti. Naposledy žil v Cardiffu a právě ve velšské metropoli dnes policie prohledala jeho byt.

Z Walesu pochází také dodávka, s níž muž útočil. Podle ministra pro záležitosti Walesu Aluna Cairnse si ji půjčil u firmy v Pontyclunu nedaleko Cardiffu.

Scotland Yard rovněž potvrdil, že Osborneovi je 47 let, tedy o rok méně, než policie původně uváděla.

Náměstek ministryně vnitra pro otázky bezpečnosti Ben Wallace informoval, že policii řidič dodávky nebyl znám jako někdo s krajně pravicovými názory. Premiérka Mayová řekla, že šlo o muže bílé pleti.

Na místo útoku dnes dorazila řada britských politiků včetně starosty Londýna Sadiqa Khana či předsedy opoziční Labouristické strany Jeremyho Corbyna. S lidmi žijícími v okolí a zástupci různých náboženství se sešla také premiérka Mayová. Dnešní útok podle ní obcí otřásl. Proto je prý ráda, že se setkala s lidmi všech konfesí, kteří chtějí ze společnosti vyhnat „jakoukoli nenávist a extremismus“.

Mayová dnes po zasedání vládního výboru pro krizové situace COBRA rovněž prohlásila, že země se dnešním činem nenechá rozdělit. „Nenávist a zlo tohoto druhu nikdy neuspějí,“ zdůraznila.

Ministerská předsedkyně se minulý týden stala terčem kritiky kvůli tomu, že se po tragickém požáru výškové budovy Grenfell Tower nesetkala okamžitě s přeživšími, dobrovolníky a členy postižené komunity.

CONTENT24

Podle Bílého domu o útoku v Londýně informují amerického prezidenta Donalda Trumpa jeho poradci. Bílý dům v souvislosti s útokem nabídl podporu a pomoc britským úřadům.

Tragických událostí bylo v Londýně poslední dobou víc:

Počet obětí londýnského požáru vzrostl na 79


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).