Menu Zavřít

Křišťálový glóbus zůstává po 15 letech v Česku. Získal jej Křižáček Václava Kadrnky

8. 7. 2017
Autor: čtk

Křišťálový glóbus získal na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech režisér Václav Kadrnka za film Křižáček. Ocenění dnes večer převzal ve Velkém sále hotelu Thermal. Cena tak po 15 letech zůstává v Česku, naposledy ji v roce 2002 obdržel za Rok ďábla režisér Petr Zelenka.

Křižáček je středověkou roadmovie, která vznikla na základě epické básně Jaroslava Vrchlického Svojanovský křižáček. Koproducenty snímku byli partneři na Slovensku a v Itálii. Ocenění je dotováno 25.000 dolary, což je v přepočtu zhruba 572 tisíc korun.

„Ta látka od začátku v sobě nesla nejistoty. Byla to dlouhá cesta, mám radost, že ten film vytváří emoce, negativní i pozitivní, ale hlavně, že jsou,“ řekl dojatý filmař Kadrnka.

Americký herec a hudebník Jeremy Renner převzal za ovací zcela zaplněného Velkého sálu Thermalu Cenu prezidenta festivalu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Stejné ocenění za přínos české kinematografii dostal od Jiřího Bartošky za stejného ohlasu přítomných režisér Václav Vorlíček.

Renner do Varů dorazil se zraněním. Při příjezdu měl jednu ruku v dlaze a zápěstí druhé ruky v ortéze. Těžkou cenu mu pomohl držet Bartoška, jehož herec důsledně oslovoval „mistr Babuška“. „Děkuji mnohokrát, mám z toho smíšené pocity,“ řekl po zhlédnutí sestřihu svých snímků. „Je to krásné ocenění, je zvláštní vidět své vzpomínky. Mám vás všechny rád,“ dodal Renner a uklonil se divákům.

Zvláštní cenu hlavní porota udělila snímku Alena Drljeviče Chlapi nepláčou, jehož hrdiny jsou veteráni jugoslávské války podrobující se terapeutickému sezení. Vznikl v koprodukci Bosny a Hercegoviny, Slovinska, Chorvatska a Německa. Za režii byl oceněn Peter Bebjak za snímek Čára. Odehrává se v roce 2006 na slovensko-ukrajinském pomezí v prostředí pašeráků cigaret a zkorumpované policie. Za herecké výkony byly oceněny herečky Jowita Budniková a Eliane Umuhireová ex-aequo za role v polském filmu Ptáci zpívají v Kigali. Zabodoval i Alexander Yatsenko za výkon v rusko-finsko-německém snímku Arytmie.

Zvláštní uznání za nejlepší debut převzala americká režisérka Rachel Israelová za neobvyklou romantickou komedii Drobné si nechte s autisty v hlavních rolích. Další zvláštní uznání pro nejlepší začínající herečku dostala Voica Olteanová za roli v rumunském filmu Breaking News.

U diváků uspěla Wind River

Mezinárodní porota soutěže Na východ od Západu udělila Velkou cenu ruskému snímku Alexandera Hanta s názvem Jak Víťa Česnek vezl Ljochu Vrtáka do důchoďáku. Zvláštní cena byla udělena filmu Dede, jehož režisérkou byla Mariam Khatchvaniová; vznikl v koprodukci Gruzie, Kataru, Irska, Nizozemska a Chorvatska.

V soutěži dokumentů zabodoval španělský snímek Spousta dětí, opice a zámek režiséra Gustava Salmeróna. Zvláštní cenu si odnesla Lekce francouzské konverzace Bernharda Braunsteina v koprodukci Rakouska, Francie a Lichtenštejnska.

BRAND24

Diváckou cenu na základě ankety více než 77 tisíc diváků získal film amerického režiséra Taylora Sheridana s názvem Wind River. Převzal ji Jeremy Renner, který v něm ztvárnil hlavní roli.

Předáním cen dnes Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech vyvrcholil. Jiří Bartoška v závěru všechny pozval na 53. ročník, který se uskuteční od 29. června do 7. července 2018. Večer zakončila mysteriózní sci-fi režiséra Denise Villeneuva Příchozí. Hodinu před půlnocí uvede Václav Vorlíček v Letním kině svou úspěšnou komedii Dívka na koštěti.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).