Menu Zavřít

Katalánská policie zastřelila pachatele z Barcelony. Měl falešný pás s výbušninou

21. 8. 2017
Autor: čtk

Katalánská policie dnes vpodvečer nedaleko Barcelony zastřelila Maročana Júnise abú Jakúba, který je podle ní pachatelem čtvrtečního útoku v Barceloně. Policejní šéf Josep Lluís Trapero to potvrdil na tiskové konferenci. Řekl rovněž, že dvanáctičlenná teroristická buňka zodpovědná za atentáty v Katalánsku je zneškodněná, bezpečnostní operace ale pokračuje.

Policejní akci v městečku Subirats, které je vzdáleno asi hodinu autem na západ od Barcelony, spustil telefonát místní obyvatelky. Katalánská policie uvedla, že dostala upozornění na podezřelou osobu, která na sobě měla věc podobnou pásu s výbušninou. Svědkyni podle policie mimo jiné zaujalo, že při vysokých teplotách byl muž poměrně teple oblečený. Při policejním zásahu byl abú Jakúb zastřelen ve vinici, kde se ukrýval. Podle listu El País křičel „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký).

Policie pak za pomoci robota zjistila, že pás, který měl muž na těle, je pouhou atrapou výbušniny. Také pět teroristů, které policie zastřelila v noci na pátek ve městě Cambrils, mělo na sobě pásy připomínající výbušninu. I v tomto případě se ukázalo, že šlo o napodobeniny.

Dvaadvacetiletý Júnis abú Jakúb minulý čtvrtek podle španělských vyšetřovatelů najížděl dodávkou do lidí na barcelonské třídě La Rambla. Přitom zabil 13 lidí a přes sto jich zranil; devět zraněných je stále v kritickém stavu. Při útěku z Barcelony abú Jakúb zavraždil muže, s jehož autem ujel policejní hlídce. Vůz i s mrtvým majitelem nechal v Sant Just Desvern u Barcelony.

Úřady dnes oficiálně potvrdily, že auto najíždějící ve čtvrtek do lidí na barcelonské třídě La Rambla řídil Maročan abú Jakúb a že v něm byl sám. Z místa činu zmizel pěšky, když se vmísil do davu v tržišti La Boquería na konci třídy La Rambla. Následně nedaleko ukradl jiný vůz, jehož majitele donutil nastoupit do automobilu. S tím pak ujel policejní hlídce a přitom zranil policistu. Vůz i s ubodaným majitelem nechal v Sant Just Desvern poblíž Barcelony. Policie u zabitého abú Jakúba našla několik nožů, nyní prověřuje, zda je některý z nich zbraní použitou při vraždě majitele vozu.

Šéf katalánské policie Josep Lluís Trapero dnes uvedl, že se zabitím abú Jakúba podařilo zneškodnit dvanáctičlennou teroristickou buňku stojící za atentáty v Katalánsku. Osm jejích členů je po smrti, čtyři jsou ve vazbě. Bezpečnostní operace ale stále pokračuje, nyní se prověřují především mezinárodní vazby radikálů, uvedl policejní šéf.

Trapero rovněž oznámil, že po smrti je mimo jiné imám z města Ripoll Abdelbaki Es Satty, který zřejmě zradikalizoval zbývající muže. Zahynul minulou středu při výbuchu domu v Alcanaru na jihu Katalánska, kde teroristé podle všeho připravovali výbušniny ke spáchání mnohem větších atentátů. Po explozi, při které skupina přišla o materiál a kromě Es Sattyho ještě o nejméně jednoho člena, se buňka rozhodla zaútočit v Barceloně automobilem.

 Pachatel teroristického útoku v Barceloně Júnis abú Jakúb Pachatel útoku v Barceloně Júnis abú Jakúb

Podle šéfa katalánské policie Trapera měl u sebe abú Jakúb kromě falešného sebevražedného pásu také několik nožů. Policie v současnosti prověřuje, zda některý z nich je zbraní použitou při vraždě 34letého Paua Péreze, kterému abú Jakúb na útěku ukradl auto.

Dvanáctičlennou teroristickou buňku se zabitím abú Jakúba podařilo zneškodnit, uvedl Trapero. Osm jejích členů je po smrti, čtyři jsou ve vazbě. Bezpečnostní operace ale stále pokračuje, nyní se prověřují především mezinárodní vazby radikálů, uvedl šéf katalánské policie.

BRAND24

Jedním z mrtvých členů buňky je imám z města Ripoll Abdelbaki Es Satty, který podle vyšetřovatelů zřejmě zradikalizoval zbývající muže. Es Satty zahynul minulou středu při výbuchu domu v Alcanaru na jihu Katalánska, kde teroristé podle všeho připravovali výbušniny ke spáchání mnohem větších atentátů. Po explozi, při které skupina přišla o materiál a kromě Es Sattyho ještě o nejméně jednoho člena, se buňka rozhodla zaútočit v Barceloně automobilem.

Čtěte také:

Na lepší ochranu měkkých cílů je připraveno 359 milionů

Falešný atentátník lákal peníze z IS. V Německu ho odsoudili za podvod


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).