Menu Zavřít

Izrael ustoupil tlaku, odstranil detektory kovů u Chrámové hory

25. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Izrael odstranil sporné detektory kovů u vstupů na posvátný okrsek na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Vláda detektory kovů u vstupů na Chrámovou horu rozmístila v polovině července kvůli útoku Arabů na izraelské policisty. Zavedení tohoto bezpečnostního opatření, jež mělo podle Izraele znemožnit pronášení zbraní na posvátné místo, však vyvolalo nové napětí i násilné střety mezi Izraelci a Palestinci.

Izraelský bezpečnostní kabinet pod vedením premiéra Benjamina Netanjahua po několikahodinovém nočním zasedání rozhodl, že nahradí detektory kovů „důmyslnou technologií“. Podle izraelských médií by mohlo jít o kamery s vysokým rozlišením, které dokážou odhalit skryté předměty. Agentura AP nicméně uvádí, že zatím není jasné, zda muslimští duchovní na alternativní bezpečnostní opatření přistoupí. Vysoce postavený muslimský duchovní Ikríma Sabrí muslimům vzkázal, aby k Chrámové hoře nechodili, dokud nebudou bližší informace o nových bezpečnostních opatřeních, které se očekávají ještě dnes.

Zahraniční média zveřejnila fotografie, na nichž dělníci za pomocí techniky odstraňovali detektory u kovů. Dokud nebudou zavedena nová bezpečnostní opatření, zvýší Izrael přítomnost bezpečnostních složek v oblasti, uvedl kabinet.

Detektory kovu umístil Izrael v jeruzalémském Starém Městě u vstupů na Chrámovou horu poté, co zde tři arabští ozbrojenci zabili v polovině července dva izraelské policisty. Izraelské bezpečnostní složky následně útočníky zabily.

Chrámová hora
Chrámová hora jedním ze tří posvátných míst islámu, ale je významná i pro židy, protože v minulosti tam podle jejich tradice stával židovský chrám. Podle nynějšího uspořádání tam mohou jednou z bran židé vstupovat, ale mají zakázáno se na hoře modlit. Radikální kruhy se snaží prosadit změnu tohoto opatření a umožnit židům modlitbu místě někdejšího chrámu, což ale vláda odmítá.

Palestinci nová izraelská bezpečností opatření odmítali a tvrdli, že Izrael porušil právo správy posvátného okrsku, který spadá pod muslimskou nadaci. Napětí vyústilo minulý týden ve střety, při nichž přišli o život nejméně čtyři Palestinci a stovky jich utrpěly zranění.

BRAND24

V pondělí koordinátor OSN pro izraelsko-palestinský mírový proces Nikolaj Mladenov varoval, že je nezbytné najít do pátku řešení krize kolem Chrámové hory, která může mít „katastrofální důsledky daleko za zdmi Starého Města“. Kvůli novému napětí kolem Chrámové hory zasedala i Rada bezpečnosti OSN.

Dále čtěte:

Netanjahu prý chválil postoj Číny k Izraeli. EU se podle něj chová šíleně

Izrael opět pošle OSN méně peněz, protože „nevěří v UNESCO“

Macron vyzval k obnovení mírových jednání Izraele a Palestiny


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).