Menu Zavřít

Dělníci v Jeruzalémě objevili 1500 let starou mozaiku se zmínkami o císaři

23. 8. 2017
Autor: čtk

V historickém jádru Jeruzaléma našli dělníci během instalace komunikačních kabelů 1500 let starou byzantskou mozaiku s řeckým písmem. Text na mozaice zmiňuje císaře Justiniána I. a Konstantina, jenž byl opatem v jeruzalémském kostele, který císař založil. Archeologové doufají, že jim mozaika pomůže lépe pochopit další budovy v Jeruzalémě, které nechal Justinián I. postavit.

„Nejpobožnější římský císař Flavius Justinián a nejvíce Boha milující opat Konstantin postavili budovu, ve které (tato mozaika) leží, během 14. indikce,“ stojí v textu.

Indikce je starou metodou počítání let, která se používala kvůli daním. Podle archeologů byla mozaika vytvořena kolem roku 550 našeho letopočtu.

Justinián I. byl jedním z nejvýznamnějších panovníků Byzantské říše. V roce 543 v Jeruzalémě založil klášter Nea, který byl v té době největším v Jeruzalémě a patřil i k nejmohutnějším v celé Východořímské říši.

BRAND24

„Skutečnost, že text přežil, je archeologický zázrak,“ uvedl David Gellman, který stál v čele týmu, jenž mozaiku vykopal. „Každý archeolog si přeje najít vykopávku, na níž je písmo, které je navíc takto zachovalé,“ dodal.

Mozaika se podle archeologů nacházela v budově u Damašské brány a sloužila jako ubytovna pro poutníky. Nález byl přemístěn a je v péči archeologů.


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).