Menu Zavřít

Čína propustila nobelistu Lioua z vězení po diagnóze rakoviny

26. 6. 2017
Autor: Profimedia.cz

Čínský disident, básník a literární kritik Liou Siao-po, nositel Nobelovy ceny za mír, byl podmínečně propuštěn z vězení po diagnóze konečného stádia rakoviny jater.

Diagnózu lékaři stanovili 23. května, Liou byl podmínečně propuštěn ze zdravotních důvodů několik dní poté, informoval jeho právní zástupce. Propuštěný disident nyní podstupuje léčbu v nemocnici ve městě Šen-jang na severovýchodu země. Není jasné, zda může přijímat návštěvy.

Komunistický režim Lioua uvěznil v roce 2009 na 11 let za údajné podvracení státní moci. Sepsal totiž petici, která žádala konec vlády jedné strany. Po uvěznění nemohl převzít ani Nobelovu cenu za mír, jež mu byla udělena následující rok. Čína udělení označila za politickou frašku.

Liou se do širšího mezinárodního povědomí dostal jako jeden z duchovních otců Charty 08, v níž se několik set čínských osobností vyslovilo pro zlepšení lidských práv v Číně. Autoři dokumentu se inspirovali československou Chartou 77. Byl též jedním z vůdců protestů na pekingském náměstí Brány nebeského klidu (Tchien-an-men) v roce 1989.

BRAND24

Za svou odvážnou politickou angažovanost dostal několik cen včetně české ceny Homo Homini (2009), již uděluje nadace Člověk v tísni.

Přečtěte si o osudu dalších opozičníků v zemích se svéráznými režimy:

Zemřel mladý Američan, kterého Severokorejci propustili v kómatu

Soud poslal Navalného kvůli demonstracím na 30 dnů do vězení


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).