Menu Zavřít

Česko uprchlíky neláká, žádostí o azyl meziročně ubylo

24. 7. 2017
Autor: ČTK

Za šest měsíců letošního roku požádalo o azyl v Česku 713 cizinců, což bylo meziročně o 52 méně. Vyplývá to z aktuální zprávy, kterou zveřejnil odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Nejčastěji letos azyl chtěli získat občané Ukrajiny, jejichž žádosti tvořily více než třetinu z celkového počtu.

Ukrajinci tvoří dlouhodobě největší část žadatelů o azyl v Česku. Letos podali 254 žádostí, což bylo meziročně o osm více. Druhý nejvyšší počet žádostí podali občané Ázerbájdžánu, a to 56. O čtyři žádosti méně podali občané Gruzie.

Na dalších místech skončily žádosti občanů Arménie, Sýrie, Vietnamu, Kuby a Ruska, kteří podali od 24 do 48 žádostí. Proti loňsku výrazně ubylo žádostí o azyl od občanů Iráku. Letos české úřady přijaly 17 žádostí, loni jich bylo 131. Loňský vzestup lze přičíst projektu na přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku, který vláda zrušila poté, co část běženců odešla do Německa a část zpět do rodné země.


V případě Vietnamu Česko naprosto rezignovalo na výběr lidí, které k sobě pustí Přečtěte si více

V roce 1981 přijelo do Vilémova u Šluknova 51 Vietnamek, které se naučily obsluhovat tkalcovské stroje


Od letošního ledna do konce června podle statistik ministerstva azyl získalo 23 lidí, dalších 67 dostalo doplňkovou ochranu, která se na rozdíl od azylu uděluje na předem stanovenou dobu. Převážně ji získávají lidé, kteří nedostali azyl, ale v případě návratu domů jim nyní hrozí nebezpečí. V 615 případech české úřady azyl neudělily nebo řízení zastavily. Dalších 827 žádostí čekalo na vyřízení.

BRAND24

Loni požádalo o azyl v Česku 1475 cizinců, což bylo o 50 meziročně méně. V letech 2010 až 2013 se pohyboval počet žadatelů pod tisícovkou, dříve ale nebylo výjimkou několik tisíc žadatelů ročně. Extrémní byl rok 2001 s více než 18 tisíc žádostí.

Čtěte také:

Pobyt cizinců v Česku bude mít přísnější pravidla. Zeman podepsal novelu

Příliv cizinců za prací: vláda poprvé brzdí

Cizinců v Česku pracuje přes 320 tisíc, třetina dělá nekvalifikované činnosti


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).